Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:22 17 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment. Recepție cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei organizată la Constanța (galerie foto)

ro

06 Jun, 2018 17:18 1578 Marime text
Recepţiile prilejuite de Ziua Naţionale a Rusiei, organizate de Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, au devenit o tradiție. Astfel că, la restaurantul Terasa Colonadelor are loc, în aceasta seară, o recepție. Invitaţii sunt întâmpinaţi de consulul general al Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanta Vladimir Volkov.
 
Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai Comunităţii Lipovenilor, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, Aurel Papari, președintele Universității Andrei Șaguna, Nicolae Papadopol, fost director științific al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, preotul paroh Oshakan Khachatryan de la Biserica Armeană din Constanța. 

”În această zi, marcând aniversarea stabilirii noii statalități rusești, suntem mândri să ne amintim paginile glorioase ale istoriei noastre multiseculare. Rusia începe cu fiecare cetătean în parte a patriei noastre multinaționale, si prin urmare Ziua Rusiei are o dirnensiune nu doar națională, ci şi individuală. Aceasta este determinată de sentimente sincere calde ale fiecărei persoane către locul naşterii sale, regiunea nativă şi Patria noastră comună de multe milioane. Ca orice altă dată importantă Ziua Rusiei nu este doar un motiv de sărbătoare, dar este şi un moment de analiză in care conştientizăm ceea ce am realizat şi ceea ce rămâne de înfăptuit pentru prosperitatea Patriei noastre. Astăzi Rusia, în ciuda presiunii fără precedent exercitate din exterior, continuă să efectueze un curs independent, care corespunde intereselor poporului rus şi care este în conformitate cu asigurarea securității şi stabilităţii globale. Ţara noastră este deschisă pentru dialog și este gată să colaboreze cu toată lumea în condiții de egalitate, respect reciproc şi respectarea strictă a dreptului internațional. Suntem convinşi că prin eforturi comune vom reuşi să rezolvăm problemele dificile cu care se confruntă lumea modernă” - a declarat consulul general al Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanta Vladimir Volkov.


 
Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, adoptată în 1990
 
Rusia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională. În anul 1990, pe 12 iunie, a fost adoptată Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei. Peste un an, la 12 iunie 1991, au avut loc primele alegeri directe deschise ale preşedintelui ţării din istoria Rusiei. În anul 1994, primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, prin Decretul său, a conferit importanţa de stat zilei de 12 iunie - Ziua adoptării Declaraţiei privind Suveranitatea de Stat a Rusiei.
 
Documentul în sine fusese semnat cu patru ani înainte, la primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR, în condiţiile în care fostele republici ale Uniunii Sovietice îşi declarau rând pe rând suveranitatea. De altfel, la 12 iunie, pe lângă suveranitate, Rusia şi-a ales şi primul preşedinte. Această sărbătoare a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei în 2002 şi de atunci este marcată în întreaga ţară. În ceea ce priveşte
 
Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sublinia: „Odată cu acest document, a început numărătoarea noii noastre istorii. A istoriei statului democratic, bazat pe libertăţile cetăţeneşti şi pe supremaţia legii”. În fiecare an, de Ziua Rusiei, Piaţa Roşie se transformă într-o scenă grandioasă, unde au loc mari concerte, însoţite de reprezentaţii artistice şi tehnologice deosebite. În acelaşi timp, partidele de opoziţie organizează mitinguri de protest.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii