Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Recomandări pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere

ro

21 Apr, 2022 13:10 1079 Marime text
Noaptea de Înviere, foto: Arhiva ZIUA de Constanța
În perioada sfintelor sărbători pascale, IGSU va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel național iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.


Pe linie preventivă, pompierii au început încă de săptămâna trecută activitățile de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni au fost efectuate și la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.


Totodată, pe timpul acțiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.


În urma acțiunilor desfășurate în perioada 15-19 aprilie a.c., colegii noștri au efectuat 601 controale la nivel național, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 1.773 sancțiuni contravenționale, dintre care 140 amenzi, în cuantum de aproximativ 330.000 lei (335.052 lei).


În plan operațional, zilnic, peste 5.000 de pompieri care încadrează peste 3.700 de mijloace tehnice sunt la datorie pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.


Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 570 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 33 unităţi de terapie intensivă mobilă (9 specializate în tratament nou născuți), 57 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum și 151 echipaje pentru descarcerare.



Totodată, ca măsură operațională suplimentară, IGSU a dispus unităților subordonate ca, la nevoie, să fie asigurată rezerva de forțe și mijloace necesară în zonele de competență unde sunt stațiuni montane și alte obiective turistice, unde se înregistrează o afluență mare de persoane sau unde se desfășoară activități cu public numeros, astfel încât timpul de răspuns la solicitările cetățenilor să fie optim acoperit.



Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:
 
  • lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
  • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.



În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă). În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol., precizează IGSU. 

 

Să primim sfintele sărbători cu liniște și să ne bucurăm, în siguranță, de momentele petrecute alături de familie si de toti cei dragi., transmite IGSU. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii