Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:49 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat hotărârea privind stemele comunei Izvoarele și oraşului Măcin din Tulcea (DOCUMENTE+FOTO)

ro

16 Apr, 2025 14:58 387 Marime text
 
Stemă Izvoarele
În urma ședinței de Guvern de azi, 16 aprilie, au fost adoptate două hotărâri de Guvern cu privire la județul Tulcea. 

Este vorba despre hotărârile de Guvern privind aprobarea stemei comunei Izvoarele, judeţul Tulcea și stemei oraşului Măcin, judeţul Tulcea.

Consiliul local al comunei Izvoarele, judeţul Tulcea, a adoptat Hotărârea nr. 90/2023 privind însușirea proiectului de stemă, iar prefectul județului Tulcea și-a exercitat controlul de legalitate, conform adresei nr. 8394/2024.

Proiectul de stemă ce s-a discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii a fost supus vizionării şi dezbaterii publice. Proiectul de stemă însoţit de un memoriu justificativ, însușit de prefectul județului Tulcea și de președintele Consiliului Județean Tulcea, a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Stema comunei Izvoarele se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în șef. Șeful, roșu, este încărcat cu un zid cu trei creneluri, de argint, între care se află plasat câte un cristal de hematită (dreapta) și de magnetită (stânga), în culori naturale. Scutul de azur, este încărcat cu trei fântâni heraldice de argint, plasate 2 : 1. În centru broșează două coarne de berbec, de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. 

Semnificaţia elementelor însumate

Zidul crenelat face referire la fortificația romană aflată în zonă. Cristalele reprezintă zăcămintele specifice zonei. Fântâna heraldică este semnul convențional pentru izvoare, făcând trimitere la denumirea localității, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Coarnele de berbec reprezintă ocupația specifică a locuitorilor, creșterea animalelor. Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.





Date despre stema oraşului Măcin, judeţul Tulcea

Consiliul local al orașului Măcin, judeţul Tulcea a adoptat Hotărârea nr. 52/2021 privind însușirea proiectului de stemă, modificată de Hotărârea nr. 6/2022. Prefectul județului Tulcea și-a exercitat controlul de legalitate, conform adreselor nr. 10512/2022 , respectiv nr. 1984/2025.
Stemă Măcin
Proiectul de stemă ce s-a discutat de comisia judeţeană formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii a fost supus vizionării şi dezbaterii publice. Proiectul de stemă însoţit de un memoriu justificativ, însușit de prefectul județului Tulcea și de președintele Consiliului Județean Tulcea, a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.


Stema orașului Măcin se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat în șef, de un brâu crenelat și zidit negru. În partea superioară, în câmp albastru, se află cinci masive muntoase de argint. Scutul este împărțit în suliță. În partea dreaptă, în câmp de aur, se află un ciorchine de strugure cu frunză de viță și vrej, în culori naturale. În centru, în câmp de argint, se află o ancoră neagră. Vârful scutului este undat, albastru cu argint. În partea stângă, în câmp de aur, se află o broască țestoasă, în culori naturale. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Muntele cu cinci piscuri semnifică Parcul Național Munții Măcin. Zidul crenelat face trimitere la Cetatea getică și la castrul roman Arrubium – monument istoric. Ciorchinele de strugure face trimitere la una dintre ocupațiile importante ale locuitorilor, viticultura. Broasca țestoasă face trimitere la broasca țestoasă dobrogeană (monument al naturii ) ce se găsește în zonă. Brâul undat reprezintă hidrografia localității Brațul Măcin – Dunărea Veche. Ancora reprezintă Portul industrial Măcin. Coroana murală, cu trei turnuri crenelate, semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.

În secțiunea Document a materialului puteți consulta nota de fundamentare a proiectului .



Citește și:

Parcul Național Munții Măcinului, o comoară naturală comparabilă cu Pinnacles National Park


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii