Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google îl comemorează pe cântărețul francez Henri Salvador printr-un nou Doodle

ro

28 Nov, 2020 13:53 2072 Marime text
  • Google îl comemorează astăzi pe cântărețul francez Henri Salvador printr-un nou Doodle.

Henri Salvador (n. 18 iulie 1917, Sinnamary, Guiana Franceză - d. 13 februarie 2008, Paris) a fost un remarcabil cântăreț interpret de șansoane, de muzică de jazz și cabaret, și ghitarist francez, născut într-o familie afro-caraibă în Guiana franceză.

Salvador este considerat ca unul din întemeietorii Rock and roll-ului și din precursorii muzicii Bossa Nova, potrivit wikipedia.org.

Henri Salvador este fiul unor părinți guadelupezi. Tatăl, Gabriel Clovis Salvador, cu rădăcini spaniole, era perceptor de impozite, iar mama lui, Antonine Paterne, era de origine afro-caraibă.

Cântăreț de șansonete, comic, editor, muzician și actor, Henri Salvador a influențat câteva decenii cultura națională franceză. El și chitaristul Django Reinhardt au format un cuplu reușit, atrăgând atenția publicului. În anii celui de-al doilea război mondial, din cauza regimului legilor rasiste, a părăsit Franța în 1941 împreună cu orchestra lui Ray Ventura pentru a se refugia temporar în America de Sud.

Reușește prin anii 1950 să popularizeze dansul rock'n'roll în Franța. Mai târziu, prin umorul său, atrage simpatia celor mici, realizând în anii 1980 un comeback fulminant.

În anul 2000 devine popular cu albumul „Chambre Avec Vue“ în lumea copiilor. Cu o serie de cântăreți tineri talentați Salvador aduce ritmurile jazz-ului și al bossa-novei sudamericane pe scenele lumii. Cântecul lui „Chambre Avec Vue“ a fost premiat cu aur, primind și legiunea de onoare.

Salvador întreprinde o serie de turnee în Europa, Canada, USA, Brazilia și în regiunea Caraibelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii