Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:28 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Generali americani impresionați de pregătirea militarilor români la exercițiul de la Bordușani. Ce trupe de la Constanța au participat

ro

18 Jul, 2017 04:11 12672 Marime text
Sute de vehicule militare au traversat braţul Borcea pe un pod plutitor. Operaţiunea a fost parte a unui exerciţiu NATO desfăşurat în trei ţări. Traseul vehiculelor militare a fost întrerupt, potrivit scenariului, de o serie de atacuri inamice, scrie digi24.ro.
 
Potrivit scenariului, convoiul militar era pregătit să traverseze braţul Borcea, în localitatea Borduşani din Ialomiţa, dar totul a fost oprit din cauza unui atac inamic. A început un adevărat război pe uscat, pe apă şi în aer.
 
După ce zona a fost securizată din aer de avioane și elicoptere, cele 400 de vehicule militare au putut traversa în siguranță brațul Borcea.
 
Podul este, practic, o autostradă pe apă. Are trei fire de circulaţie: cel din mijloc, pe care trec tancurile, poate susţine o greutate de până la 40 de tone, iar cele din extremităţi câte 20 de tone fiecare.
 
La exercițiu a participat și o româncă plecată de 14 ani din țară și care acum lucrează în armata americană. Sergentul Adriana Velazquez e născută și crescută în Câmpina.

Adriana Velazquez, reprezentant afaceri civile, Armata SUA: Acum patru ani m-am gândit să mă înrolez în Armata Americană. Voiam să fac ceva mai deosebit şi purtând uniforma mi se pare că reuşesc să fac mai mult decât aş fi făcut fără uniformă.

Peste 1.300 de militari români au participat la acest exercițiu care i-a impresionat pe partenerii americani.


Frederick Hodges, comandantul forţelor terestre americane disclocate în Europa – USAREUR: Lucrez în armată de 37 de ani iar aceasta a fost cea mai bine organizată şi executată traversare a unui curs de apă pe care am văzut-o vreodată. Sunt extrem de mândru de Armată Română, de Forţele Navale, Aeriene, de trupele speciale.

 
Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale: Au mai fost exerciţii, dar nu de asemenea amploare. Am mai executat exerciţii în zona fluvială, în zona lagunară, la gurile Dunării, dar la o scară mai mică.

Pentru exercițiul de traversare a brațului Borcea, trupele române s-au pregătit din noiembrie anul trecut.

Trupe din Constanța dislocate la exercițiu

La exercițiul din zona Bordușani-brațul Borcea au participat militari ai Batalionului 348 Apărare Antiaeriană "Dobrogea" şi Batalionului 341 Infanterie "Constanţa" aparţinând Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti".

De asemenea militarii din Forțele Navale Române au participat la Exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 17, cu 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă ale Forțelor Navale Române desfășoară, alături de aproximativ 25.000 de militari români și străini numeroase acțiuni, pe mare, pe uscat și în aer, în cadrul celor șase secvențe ale exercițiului SABER GUARDIAN 17, planificate la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag. 

La Bordușani, în județul Ialomița, pe Dunăre, marinarii militari au participat la o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă de către o grupare ostilă.

Conform scenariului fictiv al exercițiului SABER GUARDIAN 17, pachetul de forțe al Marinei Militare Române este alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar și dintr-un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă.
 
Sursa foto:  Facebook.com/Brigada9Mecanizata si Facebook.com/ForteleNavaleRomane

Ti-a placut articolul?

Comentarii