Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTO+VIDEO Delegația europeană Frontex a ajuns la Marea Neagră în România! Cu ce scop au venit în vizită?

ro

19 Jul, 2023 11:49 974 Marime text
Întâlnire de lucru între inspectorul general al Poliţiei de Frontieră şi directorul executiv adjunct al Frontex, în cadrul unui exerciţiu de căutare şi salvare la Marea Neagră. Sursă foto: polițiadefrontieră.ro
  • Delegația Frontex se află într-o vizită de lucru în România, la Marea Neagră, în cadrul Operaţiunii Maritime cu Scopuri Multiple în vestul Mării Negre 2023.
 
Ieri, 18 iulie, o delegaţie a Agenţiei  Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), condusă de domnul Lars Gerdes, director executiv adjunct pentru Returnări şi Operaţiuni şi inspectorul general al PFR, domnul chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, a luat parte la exerciţiul Search and Rescue în cadrul Operaţiunii Maritime Comune cu Scopuri Multiple în vestul Mării Negre 2023.  
 
Evenimentul s-a desfăşurat sub forma unui exercițiu maritim multifuncțional (MME), concentrat pe diferite scenarii de căutare şi salvare, cu implicarea autorităţilor cu responsabilităţi în zona de competenţă de la Marea Neagră.
 
Vizita de lucru a delegaţiei Frontex a avut ca principal obiectiv întâlnirea în teren cu participanţii implicați direct în cadrul Operaţiunii Maritime Comune cu Scopuri Multiple în vestul Mării Negre 2023, operaţiune organizată la Marea Neagră, în România, sub coordonarea Agenției Frontex.
 
Directorul adjunct pentru returnări şi Operaţiuni al Agenției Frontex a purtat discuții cu inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, domnul chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, privind colaborarea instituţională, fiind abordate şi alte aspecte de interes atât pentru Poliția de Frontieră Română cât și pentru Agenția Frontex, cu acest prilej cei doi oficiali participând, la Mangalia, la exercițiul organizat în cadrul Operaţiunii Maritime Comune cu Scopuri Multiple 2023, a adăugat sursa citată.
 
În baza ultimelor provocări şi evoluţii la nivel european privind căutarea şi salvarea pe mare, s-a convenit organizarea acestui exerciţiu practic la Marea Neagră în vederea sporirii capacităţii de salvare a vieţii omeneşti pe mare cât şi dezvoltarea celor mai bune practici în astfel de situaţii.
 
Activităţile din cadrul exerciţiului s-au desfăşurat în două raioane situate în apele teritoriale şi zona contiguă corespunzătoare zonei de competenţă a României la Marea Neagră, cu participarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare, Autoritatea Navală Română, Serviciului Român de Informaţii, cât şi alte autorităţi cu responsabilităţi de căutare şi salvare, dar şi de administrare şi coordonare maritimă la Marea Neagră.
 
Operaţiunea Maritimă cu Scopuri Multiple în vestul Mării Negre 2023 (JO MMO WBS 2023) se derulează, în perioada 19.04.2023-15.12.2023, în zona de competenţă la Marea Neagră, sub coordonarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX).
 
JO MMO Westen Black Sea 2023 are ca obiectiv general creşterea gradului de coordonare şi cooperare între toți actorii implicați în activităţi de asigurare a securităţii şi siguranţei în domeniul maritim, răspuns în cazuri de accidente ori dezastre maritime, operațiuni de căutare şi salvare, precum și îmbunătăţirea capacităţii de a salva vieții pe mare, a mai punctat sursa menționată.
 
Poliţia de Frontieră Română găzduieşte anual o astfel de operaţiune, scopul principal fiind punerea în aplicare a competenţelor aflate în responsabilitatea structurilor de Gardă de Coastă, după cum urmează:
  • Supravegherea frontierelor maritime, inclusiv sprijin pentru căutare și salvare (SAR);
  • Prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere;
  • Controlul pescuitului prin supraveghere și verificări comune în urma Planului de desfășurare comună al EFCA pentru Marea Neagră;
  • Protecţia mediului
 
În cadrul operațiunii, Agenția Frontex, împreună cu EFCA (Agenția Europeană de Control al Pescuitului) și EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă), asigură sprijinul autorităților naționale care îndeplinesc funcții ale gărzii de coastă, pentru a creşte gradul de cunoaştere a situației prin furnizarea de servicii şi informații, respectiv a capacității de reacție.
 



Citește și:

Bunuri de sute de mii de lei, confiscate la frontierele României! Câte amenzi au aplicat autoritățile
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii