Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul președinte al României, Ion Iliescu „Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaşte“

ro

03 Mar, 2024 22:12 1036 Marime text
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că regretă, privind retrospectiv, unele episoade din primii ani de după Revoluţie, dar consideră că "ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil", informează Agerpres.ro

"Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaşte. Iar România trebuia să şi le recunoască, să le descrie şi să se educe în a le depăşi. A fost importantă pentru mine şi această tranziţie morală, nu doar aceea economică. Pentru că o democraţie sănătoasă presupune iertare nu uitare şi adevăr nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situaţii, întâmplări din primii ani de după Revoluţie, dar, cum spunea cineva, ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil", spune Iliescu, duminică, în podcastul lui Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii.


El consideră că cea mai mare realizare din mandatele sale de preşedinte a fost legată de modernizarea României în trei paşi: "o Constituţie pe măsură pentru o ţară integrabilă şi integrată în UE şi NATO".

"Provocarea, în primele etape ale României postdecembriste, a fost să depăşim refularea opresiunii în forme de violenţă socială şi necooperare economică. Când oamenii trec de la un regim în care ei nu contează şi nu există la o formă de democraţie perfectibilă, prima tentaţie e ca fiecare să fie pentru sine. Eu mi-am dorit ca România să fie împăcată cu ea însăşi. De aceea, m-am străduit ca relaţia cu Regele Mihai să fie una firească, invitând la reconciliere naţională, am omagiat rolul enorm pe care Europa Liberă l-a avut în comunism şi am înfiinţat Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final", precizează fostul şef al statului.

Sursa: Agerpres.ro 

Citește și: 

Înalta Curte anunț în legătură cu dosarul „Revoluția română din decembrie 1989“!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii