Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:15 02 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Aeriene Române Titlul „Doctor Honoris Causa” pentru Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român

ro

28 Jun, 2021 20:35 567 Marime text
  • Conferirea celui mai înalt titlu onorific „Doctor Honoris Causa”, de către Senatul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, reprezintă o recunoaştere explicită a valorii profesionale, academice şi a prestigiului ştiinţific ale academicianului general-locotenent (rez.) doctor inginer cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.
Anunțul a fost publicat pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Aeriene Române.
 

Aviația și cosmonautica înseamnă în primul rând zbor, iar zborul înseamnă pe langă spiritul de aventură multă știință, dorința de a cunoaște, de a învăța, de a-ți îmbogăți spiritul și a trasa noi căi prin care noi, oamenii, să ne croim viitorul. A zbura înseamnă însă și o mare responsabilitate, legată atât de științele exacte, de probleme economice, sociale, cât și de științele vieții, aplicate în domeniul aeronautic și cosmic. - Dumitru Dorin Prunariu.


Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981, a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. 

În urmă cu 40 de ani, un tânăr ofițer de aviație român ducea tricolorul românesc în spațiul cosmic, devenind al 103-lea pământean ce explora acest spațiu.

De atunci și până acum, Dumitru-Dorin Prunariu a continuat să-și servească Patria - atât pe plan național, în cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene sau al Agenției Spațiale Române - cât și pe plan internațional, în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Moscova, președinte al Comitetului de politici și relații internaționale al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, președinte al Comitetului ONU pentru utilizarea în scopuri pașnice a spațiului extraatmosferic, vicepreședinte al Comitetului pentru relații internaționale al Agenției Spațiale Europene sau președinte al Grupului global de experți pentru activități lunare durabile.Sursa foto: Forțele Aeriene Române


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii