Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Flash-mob protest în faţa Arhiepiscopiei

ro

13 Jan, 2011 00:00 2633 Marime text
Flashmob_-_preot___.jpgÎn faţa Arhiepiscopiei Tomisului ar putea avea loc o adunare, de scurtă durată, ca protest pentru faptul că regula privind caterisirea preoţilor divorţaţi şi recăsătoriţi nu se aplică tuturor, în eparhia lui Teodosie existând şi "cazuri speciale"

Relatările privind cazul preotului Iulian Dumitru, care şi-a recăpătat dreptul de a sluji deşi a divorţat şi s-a recăsătorit, au stârnit reacţii din partea constănţenilor.

Un cititor a venit cu ideea organizării unui flash-mob în faţa Arhiepiscopiei Tomisului, în sprijinul preoţilor caterisiţi după ce au divorţat şi s-au recăsătorit şi, totodată, ca formă de protest faţă de faptul că, în cazuri mai speciale cum este cel al părintelui Dumitru, eparhia nu a luat aceeaşi măsură. Termenul flash-mob provine din limba engleză (flash=clipă, mob=mulţime) şi defineşte o adunare într-un loc public, de scurtă durată, în cadrul căreia participanţii efectuează o acţiune neobişnuită - gesturi sau un dans - după care mulţimea se risipeşte. Aceste adunări au menirea de regulă de a atrage atenţia, de a trezi interes, fiind uneori iniţiate şi ca forme de protest în anumite scopuri. flashmob_-__arhiepiscopie_03.jpg

"Hai liberare!"

"Ştiţi ce mă gândesc? Haideţi să facem un flash-mob în faţa Catedralei în sprijinul tuturor preoţilor divorţaţi şi recăsătoriţi. Ei de ce nu ar fi cazuri speciale? Vedeţi ce înseamnă să ştii să lustruieşti barba lui Teodosie? Şi încă ceva, angajaţilor de la episcopie şi preoţilor. Să nu vă mai plângeţi pe la colţuri ce rău o duceţi sub barba lui Teodosie că nu vă luaţi banii etc. Se spune că cine stă să o încaseze de la cineva fără să fie forţat îşi merită soarta sau este masochist. Hai liberare!!", a transmis cititorul nostru în urma materialului apărut în ediţia de ieri, referitor la cazul părintelui Dumitru. Reamintim că părintelui Iulian Dumitru, divorţat şi recăsătorit, i-a fost redat dreptul de a sluji în aceeaşi şedinţă a Adunării Eparhiale în care a fost reabilitat şi Florin Ciutoiu, cunoscut şi ca popa porno. De precizat că înainte ca Sfântul Sinod să consfinţească faptul că preoţii ce divorţează şi se recăsătoresc sunt caterisiţi, în arhiepiscopia condusă de Teodosie era împământenită această regulă. Întrebaţi de ce s-a făcut o excepţie în cazul lui Iulian Dumitru, reprezentanţii arhiepiscopiei au declarat că "este un caz special".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 18 Jan, 2011 20:34 pt cel care a semnat, MAI JOS, cu numele de TEODOSIE daca ai fost unul din "protejatii" lui teodosie, nu crezi ca e rusinos sa il vorbesti de rau pe cel care poate te-a hirotonit, ti-a dat o paine, te-a facut om, poate ca te-a si pus intr-o parohie buna in constanta. sunt convins ca tu esti unul din cei la care ips teodosie a tinut cel mai mult, dar, din pacate, asa se intampla cu copii alintati care fac prostii si ii cearta parintii -- se razvratesc si dau in parinti, uitand tot binele pe care l-au primit -- sa iti fie rusine!!!
  • eu 18 Jan, 2011 20:29 pt ZAGANDARICI - MASCAS faptul ca esti mereu revoltat nu ma mira. sunt convins ca esti revoltat si pe faptul ca te-a nascut Dumnezeu iti propun sa te revolti impotriva ta, abia atunci ai fi pe deplin motivat referitor la parerea oamenilor despre ips teodosie nu spui adevaarul. de ce nu spui de oamenii care traiesc, mananca, au un acoperis deasupra capului si altele, datorita lui ips teodosie. nu vrei sa prezinti adevarul pentru ca tu ai multe bube in cap
  • jumong 13 Jan, 2011 16:59 mai teodosie,pe rusu mircea l-ai hirotonit desi era divortat de doua ori, dar....in dar se face rai, pezevenchiule.
  • Zgandarici 13 Jan, 2011 14:01 ASTEPT COLABORATORI.
  • Zgandarici 13 Jan, 2011 13:41 Draga Teodosie. Vad ca sti problema din interior si am inteles ca faci parte din clubul celor executati de Teo. Si eu ca si tine nu am sustinut vreo vina directa a lui, am cerut doar discernamantul necesar unei persoane cu o asemenea putere si influenta. Crede-ma ca daca el pleaca scapam si de pleava care a ingropat credibilitatea Bisericii aici pe plaiuri Constantene. Problemele din Arhiepiscopie mai pot fi inca rezolvate si institutia isi mai poate salva ce mai are. Cum? Simplu. O actiune de forta si unita a celor care vad ca se duce de rapa toata sandramaua. Cei de acolo sunt prea gaini ca sa miste vreun deget de aceea am si zis ca sunt romani autentici. Asa ca ori toti vor lua atitudine ori mai bine isi vor cumpara indeajuns de multa alifie pentru a fi pur si simplu violati. Asa cum am scris si in primul post APROAPE TOTI sunt niste lasi care vor sta la cutie si vor astepta sa se produca ceva ca dupa aceea sa iasa ca paduchii in fata si sa arunce cu noroi in cel caruia acum ii fac plecaciuni si ii pupa mana de zor. PENTRU TOATE ACESTE SPECIMENE CARE NU FAC ONOARE NICI MACAR TITULATURII DE OM UN SINCER SI DIN RARUNCHI SICTIR!!! MESAJUL MEU RAMANE CLAR. DACA SUNTETI PENTRU O MISCARE DE REVIGORARE A CE A MAI RAMAS DIN ACEASTA BIATA ARHIEPISCOPIE SI DIN CLERUL CONSTANTEAN, ATUNCI NU ESTE DECAT O SOLUTIE. WELCOME TO THE REVOLUTION!! ASTEPT COMENTARII SAU CHIAR CRITICI.
  • Teodosie 13 Jan, 2011 09:55 Foarte adevarat ce se spune! Am fost si eu unul din 'protejatii' lui Teodosie! Numai ca s-a intamplat datorita persoanelor fara caracter si orice lipsa de credinta, de care s-a inconjurat Teodosie, sa fiu inlaturat. Teodosie m-a impresionat pozitiv in primul rand prin forta si dinamismul sau la sfintele slujbe si 'munca' de zi cu zi! Era practic neobosit si nu contenea zi lumina sa rezolve probleme! Fiindu-i aproape si rezolvand chestiuni economice am vazut si faptul ca pentru el nu ia nici un banut si nici nu mananca cu doua guri! Un om cu o inteligenta si o memorie deosebite. Insa prima data am auzit din gura sa o insulta, adresata chiar mie, pentru ca nu facusem nu stiu ce lucru. Poate ca era indreptatit, dar scaparea de limbaj m-a pus pe ganduri! Cu toate ca nu lua bani pentru 'buzunarele' personale, foloseste mereu expresia: 'Esti bogat? Cat de bogat esti? Sau: 'Asta-i calic! Iarasi m-am crucit cand la discutii intre el si Stefanel (arhidiaconul consilier economic) folosea asemenea limbaj. Dupa ce mi s-au deschis ochii am vazut haosul din arhiepiscopie, personalul ce nu-si lua salariul cu lunile, impozite neplatite, oamnei ce nu-si facea treaba dar erau sositi pe pile si trebuiau tinuti! Pe Dumitru Iulian, l-am cunoscut foarte bine si prima sotie era deosebita, frumoasa si inteligenta, de profesie economist, lucra la o banca! Lui Teodosie nu i-a placut niciodata de sotia lui Iulian! Teodosie are o gandire ciudata, pune stapanire pe viata ta si daca esti aproape de el si te mai spovedesti la el, iti spune ce si cum sa faci! Si multora dintre colegii si prietenii de la arhiepiscopie le interzicea sa mai aibe prietena pe x sau y! Spunea clar: fata asta nu e pentru tine! Asa i-a spus si lui Iulian! Teodosie nu este un om rau, probabil pus in balanta a facut mult mai mult bine decat caterisirea unor preoti. Totusi, presupun ca luptand zi de zi cu problemele din erhiepiscopie, incercand sa rezolve capilar, toate banalitatile, si nedegrevand din sarcini, a ajuns sa fie ametit de cap si sa fie in final un mare haos peste tot. Din pacate e nedrept cand pe unii ii protejeaza pentru faptul ca au un dar de la Dumnezeu, vocea deosebita iar pe altii ii fugareste! Eu zic ca daca Teodosie si-ar schimba radical comportamentul, sa nu mai fie procesoman si pentru unii muma si pentru altii ciuma si ar schimba multe in managementul arhiepiscopiei, preotii cu drag l-ar sustine si l-ar iubi! Daca se va continua asa vor iesi la iveala toate matrapazlacurile din arhiepiscopie si intr-un final altcineva va fi pus pe liber!
  • Zgandarici 13 Jan, 2011 06:59 Vad ca postarea mea a avut efect si asta ma bucura. Uitati cum sta problema. Cazul preotului Iulian este unul banal si subtire in contextul in care capul rautatilor stiti cine este. Ideea flash-mobului este doar una la care nu cred ca va achiesa cineva din simplul motiv ca aproape toti preotii de acolo inteleg ascultarea de Teodosie ca pe supunere oarba. ar putea unii sa zica da domnule dar daca nu faci ascultare de episcop esti in afara bisericii. asta asa este dar ascultarea trebuie sa plece din dragoste sincera, dargoste reflectata din IUBIREA si NEPARTINIREA episcopului fata de TOTI preotii sai. Asa cam cum marea reflecta lumina soarelui. Impartialitatea nu are ce cauta la un episcop. Dar la Teo nu este de mirare. Daca veti avea curiozitatea sa faceti un sondaj de opinie in Constanta sa intrebati oamenii ce parere au despre el veti vedea ca e cam sifonata si urata. Motivul? Simplu. Pe popisorii de pe la episcopie si din judet ii are la gheara sii i face cum vrea el la un simplu clipit de ochi daca iese din front devine cocor si migreaza de pe unde este asa ca saracii unii dintre ei ne stiind nici macar sa bata un cui se fac pres. Mai nou a platit la stat datoriile> cu ce pret? Cu pretul banilor angajatilor de acolo. Asa ca uite cum stau lucrurile daca aici pe pagian ziarului dvs se demonstreaza ca suntem uniti, putem sa creem o miscare de inlaturare a acestui personaj sinistru descalecat spre nefericirea noastra aici si sa cerem patriarhului un episcop vrednic de a fi iubit si ascultat. Astept reactiile voastre. Daca nu au loc reactii inseamna ca suntem romani autentici si ne meritam soarta. Care? Aceea de a sta capra in fata oricarui nemernic ridicat de oportunitatile vietii in frunte la ciolan. Welcome to the Revolution!