Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În premieră pentru spectatorii din Constanța Filmul independent „Experimentul Pitești” poate fi vizionat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

ro

19 Jun, 2023 11:54 1305 Marime text
Sursa foto: Centrul Cultural Județean ConstanțaCentrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” invită publicul interesat la filmul independent „EXPERIMENTUL PITEȘTI” regizat de Victoria Baltag!

„După succesul internațional în Mexic, între turneul american și cel canadian, filmul independent „Experimentul Pitești” se îndreaptă către  publicul din Constanta, la  Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” pe data de 27 iunie  2023,  începând cu orele 18.00. Evenimentul vine în premieră pentru spectatorii din Constanta și cu o expoziție unicat pe trei nivele care va fi deschisă publicului doar pe perioada evenimentului: exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, lucrări de artă  și obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului. Acest eveniment este închinat domnului George Cuşa, supraviețuitor al Experimentului Pitești,  care s-a stins la 97 de ani pe 7 mai 2023“ - au precizat reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța.

Acest eveniment este organizat  cu sprijinul Consiliului Județean Constanța prin  Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” care susține desfășurarea evenimentului în sala Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” aflat în administrarea instituției de cultură, Centrul Equitas Constanța, Asociația Connections si VB Production.

„Proiecția  Specială va avea loc pe 27 iunie în prezența regizoarei. Tot atunci, Victoria Baltag va prezența detalii despre expoziția proiectului „Pitești’’,  expoziție care tratează trei subiecte  importante legate de lung-metraj.  Între exponate vom găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări,  scaunul de tortură. Adiacent, expoziția aduce spre interes trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare.  Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care a trecut prin închisoarea de la Pitești. Pentru acest eveniment inedit, va invităm începând cu orele 18.00, bilete la casa de bilete a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”  

Proiectul a căpătat interes internațional încă  din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice au invitat  echipa în anii anteriori să vorbească despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele). În prezent, lung-metrajul se bucură de succes internațional“ - au mai precizat reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța.

Lung-metrajul Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitățile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei.

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect.

Proiecția lung-metrajului se va desfășura în scop caritabil,  pe durata a o oră și 20 de minute, fiind urmată de o sesiune  Q&A cu realizatorii filmului.
 

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze.


Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime prin reeducare. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est. Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor ’ 50 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1949-1954).  Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet - Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului Iaşi, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat. 
 
Program eveniment:
                  18.00 - 18.20  - primirea spectatorilor în foaier
                  18.20- 18.45 - prezentarea expoziției unicat
                  18.45. 19.00 - verificarea biletelor,  intrarea în sala de cinema și scurtă introducere
                  19. 00 - 20.20 - proiecție film de lung-metraj ''Experimentul Pitești''
                  20.20 - 20.45 - sesiune de întrebări, răspunsuri și concurs ''Experimentul Pitești''
 
Citește și: 

IICMERA fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii