Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850-2020", la Muzeul Național de Istorie a României

ro

26 May, 2024 15:16 534 Marime text
Sursa foto: Facebook/ MNIR



 
  • Fotografia provine din colecția Muzeului Județean Teleorman și prezintă sosirea militarilor francezi sub comanda generalului Nérél în Alexandria, 25 octombrie pe stil vechi / 6 noiembrie pe stil nou 1918. Imortalizarea momentului a avut loc pe treptele primăriei.
 
Fotografia este realizată de către H. Bubureanu. În imagine se observă primarul Alexandru Protopopescu Roșiori. Militarul cu eghileți este un căpitan de jandarmi, cu gradele purtate la guler, după reglementările din anii 1916-1919, potrivit MNIR.
 
Compania de jandarmi rurali a județului Teleorman s-a înființat în anul 1894. Aceasta era subordonată circumscripției de jandarmi din București, întreaga jandarmerie rurală fiind împărțită în patru circumscripții, corespunzând celor patru corpuri de armată, la Craiova, București, Galați și Iași. Începând cu data de 1 iunie 1918, Corpul de jandarmi a fost divizat în brigăzi, regimente și batalioane, eșaloane noi pentru jandarmeria rurală. Compania de jandarmi Teleorman a fost subordonată

Regimentului 2 Jandarmi – acesta avea comandamentul în București, făcea parte din Brigada 1 Jandarmi, cu sediul tot în capitală și era structurat pe trei batalioane – 1 de instrucție și 2 teritoriale: Batalionul 1, cu comandamentul la București, avea în subordine companiile din județele Vlașca, Teleorman, Muscel și Ilfov, iar Batalionul 2 cu comandamentul la Ploiești avea în subordine companiile din județele Prahova, Dâmbovița și Ialomița.

 Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850-2020" poate fi vizitată la Muzeul Județean Teleorman până pe 14 iulie.
 
 
 
Citește și
 Muzeul Național de Istorie a României participă la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Garda Mihai Viteazul
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii