Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:56 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare” va fi deschisă publicului pentru mai mult timp

ro

11 Nov, 2021 17:13 1105 Marime text
  • Reprezentanții Arhivelor Naționale ale României anunță prelungirea expoziției foto-documentare  „Epidemii în istoria Țărilor Române. Mărturii documentare'' fiind, astfel, deschisă publicului până la data de de 21 noiembrie 2021. 

Alături de documentele din patrimoniul Arhivelor Naționale ale României cu privire la numeroasele epidemii de ciumă și de holeră care au făcut ravagii în secolul al XIX-lea, Muzeul Național de Istorie a României expune în completare, zece adeverințe de vaccin din perioada 1849-1920, potrivit unui document. 

„Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de către medicul englez Edward Jenner (1749-1823), cu ocazia descoperirii primului vaccin împotriva variolei. El a observat că mulgătoarele de la ferme, care se îmbolnăveau de vaccină (variola vacilor, care produce o formă ușoară de boală la om, limitată la o erupție pustuloasă pe mâini), nu se mai îmbolnăveau ulterior de vărsatul negru (variola umană). La 14 mai 1796 el operează prima vaccinare (totul, etimologic, pornind de la cuvântul latinesc vacca). Curând după aceea, Napoleon I legiferează în Franța obligativitatea vaccinării împotriva variolei, ce producea numeroase decese”, arată un extras din articolul CÂTEVA „BILETE DE VACCIN” DIN SEC. XIX – XX, semnat de George Trohani, în volumul nr. 31 al anuarului MUZEUL NAȚIONAL. 


Debutul evenimentului a avut loc joi, 28 octombrie 2021, la sediul muzeului din Calea Victoriei, București, în cadru restrâns, fără public și a fost transmis live pe paginile oficiale de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

Sursă foto: arhivelenationale.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii