Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei 11 ani de la moartea teroristului Osama bin Laden

ro

02 May, 2022 10:54 1500 Marime text
Sursa foto Pixabay
  • Data de 2 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 


1497: Navigatorul John Cabot pornește în călătoria sa spre continentul american.
1536: Regina Anne Boleyn a Angliei, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.
1635: La Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.
1816: Are loc căsătoria dintre Léopold de Saxa-Coburg și Prințesa Charlotte Augusta de Wales, moștenitoarea Prințului Regent George al Regatului Unit.
1874: Karl May este eliberat din închisoarea Waldheim, unde a ispășit o condamnare la închisoare pentru vagabondaj.
1927: Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru Toamna timpurie.
1936: Are loc premiera Petrică și lupul de Serghei Prokofiev care, conform cuvintelor compozitorului, a fost de rău augur, "...[participarea] a fost săracă și nu a reușit să atragă atenția".
1938: Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru Orașul nostru.
1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anunțat căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling semnează predarea Berlinului către Armata Roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
1949: Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.
1953: În Iordania, Hussein I, în vârstă de 17 ani, urcă pe tron după ce a fost proclamat rege la 11 august a anului precedent din cauza unei boli nervoase a tatălui său Talal.
1955: Tennessee Williams obține Premiul Pulitzer pentru dramaturgie pentru Pisica pe acoperișul fierbinte.
1960: Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce executarea hotărârii a fost amânată de opt ori. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea, pentru că persistă îndoielile asupra făptașului.
1964: Prima ascensiune a Shishapangma, al paisprezecelea munte ca înălțime din lume și cel mai mic dintre cei de peste opt mii de metri.
1968: Lansarea celui de-al doilea program al Televiziunii Române, TVR 2.
1969: Nava britanică Queen Elizabeth 2 pornește în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York.
1980: Începe vizita Papei Ioan Paul al II-lea pe continentul african.
1989: Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.
1997: În urma victoriei sale din ziua precedentă, Tony Blair este învestit ca prim-ministru al Marii Britanii.
2004: Membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian, Ariel Sharon, au respins, în cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterală a teritoiilor palestiniene.
2004: Premierul Leszek Miller a demisionat din funcție, cabinetul său fiind dizolvat. Președintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial în aceasta funcție pe Marek Belka și a învestit noul guvern, social-democrat.

2011: Teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

2012: O versiune pastel a tabloului Țipătul, de pictorul norvegian Edvard Munch, se vinde cu 120 de milioane de dolari într-o licitație din New York, stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă la licitație
 
 
Sărbători
 
Polonia: Ziua Steagului
România: Ziua Națională a Tineretului
 
 
Ziua mondială a tonului
 
În 2017, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit în mod oficial ziua de 2 mai ca Ziua mondială a tonului (#worldtunaday), pentru a se concentra asupra conservării populaţiei mondiale de ton. Peste 96 de ţări sunt implicate în conservarea şi gestionarea tonului.
 
Ziua Asigurărilor de Viaţă
 
Americanii sărbătoresc pe 2 mai Ziua asigurărilor de viaţă, care marchează prima zi în care asigurarea de viaţă a devenit disponibilă în Statele Unite, precum şi nevoia de conştientizare a beneficiilor asigurărilor de viaţă.
 
#LifeInsuranceDay a fost instituită în 2014 de Liran Hirschkorn, un agent de asigurări independent la Best Life Quote.
 
Ziua trufelor de ciocolată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii