Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dubla măsură și eludarea adevărului. Administrația Chițac îngroapă Constanța în gunoaie!

ro

25 Aug, 2022 16:45 2117 Marime text


 

După ce a mințit săptămâna trecută, atunci când a afirmat că a amendat Polaris pentru necolectatea gunoiului menajer zilnic, potrivit unui ordin al Ministrului Sănătății din 2014, care modifica frecvența de colectare pentru producătorii de deșeuri din asociații de proprietari/locatari, din o dată la două zile la o dată pe zi, Vergil Chițac vine acum cu noi acuzații îndreptate împotriva companiei de salubritate pe care o acuză de șantaj.
 
În primul rând, Primăria nu a amendat Polaris pentru că avea cadrul legal, deoarece nu a încheiat un act adițional  de modificare a frecvențelor de colectare până la data de 18.08.2022, deci la mai bine de opt ani de la apariția modificării legislative.
 
Secondo: A trimis în schimb în control Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța care nu a acordat nicio amendă salubrizatorului.
 
Terzio: Așadar până la adiționarea frecvenței de colectare, aprobat prin Consiliul Local Municipal, Polaris nu face decât să respecte contractual aflat în vigoare iar primarul Chițac lansează amenințări pe care are de gând să le devoaleze în următoarea perioadă.
 
Iată postarea publicată pe pagina de Facebook a primarului Vergil Chițac, cel care susține că nu el este cel care administrează acest spațiu virtual, dar prin intermediul căruia zilnic, se propagă informări sau dări de seamă.
 
„Stimată conducere Polaris, cum să accepte oamenii să plătească mai mult pentru un serviciu pe care nu îl prestați? Neridicând gunoiul din cartiere și șantajându-ne astfel, vă bateți joc de Constanța.
 
Polaris practică un joc murdar. Lasă gunoiul neridicat cu zilele, cu scopul de a ne forța să majorăm tarifele fără să verificăm și să fundamentăm această decizie după cum ne cere legea. Reprezentanții companiei ne-au prezentat documentația necesară cu întârziere și incomplet.
 
În acest fel, Polaris practică un șantaj la adresa autorității locale, fără să realizeze că singurii șantajați sunt de fapt locuitorii Constanței, care vor plăti suplimentar pentru serviciul de salubritate în eventualitatea majorării.


 
Constănțenii trebuie să știe că tarifele pentru colectarea gunoiului datează din anul 2008 și sunt și astăzi printre cele mai mari din țară. Dacă vă puteți imagina, tarifele pentru salubrizare la Năvodari din anul 2021 sunt mai mici decât cele negociate la Constanța în anul 2008. (!!!)

Pe lângă aceste considerente de ordin moral, mai sunt o mulțime de aspecte legale, tehnice și comerciale care susțin același lucru: Polaris a decis să se folosească de poziția de monopol ca să obțină tot ce vor conducătorii companiei.
 
Vă asigur că acționez în scopul apărării interesului public, nu al intereselor de grup, ca pe vremea vechilor administrații, acesta fiind și motivul pentru care ne aflăm în această situație.
 
În zilele ce urmează, voi prezenta toate informațiile și detaliile acestei rușini pe care o practică Polaris la Constanța”.
 
Polaris M Holding demontează cu argumente acuzațiile echipei Chițac
 
Reprezentanții Polaris susțin la rândul lor că prin afirmațiile făcute, Vergil Chițac, încercearcă să acopere adevăratele intenții ale administrației pe care o conduce și folosește în mod incorect anumite date și împrejurări necorespunzătoare adevărului.
 
Iar în continuare, compania de salubrizare demontează așa cum susțineam mai sus cu argumente afirmațiile făcute de Vergil Chițac, care nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, ci doar niște fotografii cu ghene de gunoi pline.
 
Polaris a depus încă de acum 5 luni solicitare pentru ajustarea tarifelor
 
Polaris a depus și înregistrat la Primăria Constanța cererea de ajustare a tarifelor în luna aprilie a anului 2022. Cererea de ajustare conține inclusiv date privitoare la pierderea financiară din balanța punctului de lucru Constanța care se ridică la suma de 26.852.328,74 lei.

Asta în contextul în care Legea 101/2006 a salubrității obligă autoritatea locală și conferă dreptul operatorului să-și recupereze integral cheltuielile de operare și să-i se asigure autonomia financiară.

Prima reacție a Primăriei referitoare la solicitarea Polaris a venit după aproximativ două luni, în data de 2 iunie 2022, însă nici până în ziua de azi, nu s-a studiat cererea și se invocă așteptarea unor puncte de vedere de la avocații primăriei.

În continuare, conducerea Polaris demonstrează „atitudinea oarecum corectă a Primarului Constanței în ceea ce privește celeritatea cu care se supun aprobării ajustările de tarife ale operatorului de salubritate Tracon.

Cazul Tracon

Tracon SRL înaintează cererea de ajustare a tarifului în data de 4.03.2022. În data de 30.05.2022  (la două luni) Primarul Chițac inițiază HCLM 253/2022 în vederea ajustării tarifelor și acestora li se aprobă o creștere de tarif de la 14 dolari/tonă (65,45 de lei la cursul BNR din data ajustării), la tariful de 127,97 lei pe tonă”, arat Polaris într-un comunicat de presă.

Un simplu calcul matematic arată că aceeași administrație folosește dubla măsură, ingnoră solicitările Polaris dar inițiază un proiect care presupune dublarea tarifului operatorului de salubritate Tracon, depozit ecologic.

Pentru o buna informare a presei și a plătitorilor de taxe, Polaris aduce la cunoștiința publicului o informație cel puțin interesantă, chiar și ca notă de inventar.

„În luna mai a anului 2022, același operator Tracon solicită și i se aprobă în judetul Sibiu un tarif de 90 de lei pe tonă. Un nou calcul matematic arată că pentru orașul Constanța cetățenii trebuie să plătească cu 41% mai mult pe depozitarea deșeurilor decât cei din judetul Sibiu (ex. HCL al comunei Cristian, județ Sibiu nr. 53/2022).

Același Primar, dar dubla măsură din motive pe care parțial le cunoastem, dar nu avem probe suficiente să le expunem publicului.
Nu am vazut nicio zbatere a Primarului, niciun mesaj de forță împotriva Tracon, totul mergând ca uns.

Și toate acestea în contextul în care Domnul Primar a inițiat un proiect HCLM aprobat ulterior, prin care orașul Constanța va plăti în plus începând din iunie 2022 aproximativ 2,16 milioane euro/an din bani publici, operatorului de salubritate depozit ecologic Tracon”, mai susțin reprezentanții Polaris.
 
Pretinsul șantaj despre care vorbește Vergil Chițac

„Este adevărat că în nenumărate rânduri i s-a comunicat domnului Primar de către reprezentați ai firmei Polaris, că viabilitatea economică a contractului  nu este asigurată, că Polaris așa cum reiese din documentele puse la dispoziția Primăriei de luni de zile suferă o pierdere gravă care amenință în mod nedrept integritatea financiară a firmei și că se vor lua măsuri legitime, care respectă și contractul și Legea în sensul optimizării costurilor, acțiune care să duca la evitarea blocării totale a serviciului de salubritate.

Colectăm potrivit contractului, o dată pe zi în centru și la cel mult două zile în celelalte zone ale orașului. (art.13 alin.3 din Caietul de sarcini)
 
Cum se poate vorbi de un șantaj în contextul în care Polaris respectă prevederile contractuale?

Faptul că noi prestam activitatea exact cum scrie în contract, este dovedit și de Direcția de Sănătate Publică, ce a întreprins o acțiune de control în ceea ce privește modul de colectare a deșeurilor. Aceasta a emis în urma controlului, procesul verbal cu nr. 0045015/22.08.2022 care are ca și concluzie că "masura de aplicare a OMS 119/2014, se va face dupa momentul găsirii unei soluții legale cu UAT Constanța.
 
Îi transmitem pe aceasta cale domnului Primar, chiar dacă dânsul consideră că aceasta înseamnă santaj, că vom continua să respectăm, prevederile contractuale și legale, menținând frecvențele din contract, frecvente ce se vor modifica de la 1 octombrie în sensul în care în toate zonele înafara de cele centrale, deșeurile se vor ridica la 3 zile din platformele de colectare”, mai susțin reprezentanții Polaris .
 
Comparație a tarifelor Constanța vs. Năvodari
 
Tarife Constanta Tarife Navodari

Colectare deșeuri menajere 162,97 /        151,09
Măturat mecanizat       6,9 lei/1000mp     / 11,42/1000 mp
Măturat manual    8,887 lei/1000 mp        / 18,51/1000 mp
 
Polaris menționează că în cazul tarifului de colectare deșeuri menajere, acesta este mai mic la Năvodari decât cel de la Constanța, deoarece acest tarif conține componenta de transport până la depozitul de deșeuri, care în cazul Constanței este mai mult decât dublu față de Năvodari, ceea ce presupune un cost suplimentar de transport de aproximativ 50 de lei/tonă.
Dacă orașul Năvodari s-ar fi aflat la aceeași distanță de depozitul ecologic, tariful la Năvodari pentru colectare deșeuri menajere ar fi fost de 201lei/tonă.
 
„Suntem suprinși de eludarea adevărului de către Primarul Chițac, care, deși are o expertiză cu tarifele din toate orașele din țară, expertiza care a fost anexată de noi cererii de ajustare și care arată că în prezent tarifele din Constanța sunt printre mai mici din țară, preferă să încerce pe căi usor demontabile,  învinovățirea Polaris pentru situația actuală, în loc să-și asume atribuțiile de Primar, avînd în vedere că autoritatea deliberativă a Municipiul Constanța are competența exclusivă în ceea ce privește gestionarea și coordonarea serviciului de salubrizare a localității.
 
Raportat la faptul că Primarul Constanței crede că punerea în acord a contractului cu legislația actuală se face prin comunicate de presă nedrept acuzătoare, nu putem decât să ne îngrijorăm pentru viitorul salubrității orașului Constanța.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar vom continua să respectam Legea și contractul de delegare", mai afirmă conducerea Polaris în comunicatul de presă dat publicității.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:


Vergil Chițac „Am amendat Polaris. Credeți că mă joc cu ei?“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii