Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DSVSA Constanța, despre condițiile de siguranță alimentară privind sacrificarea porcilor, de Crăciun. Unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic

ro

09 Dec, 2021 14:20 1542 Marime text


În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.



În același timp, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

 

„Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, transmit reprezentanții ANSVSA.




Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa.



Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.



Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.



Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.



Aceştia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.



Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului.



Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. 



Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.



Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.
Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.



Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanţa, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari și Hârșova.



Unde se poate efectua examenul trichineloscopic
 
NR. CRT. LOCAŢIA TELEFON
1 DSVSA CONSTANŢA – şos Mangaliei, nr. 78 0241/682417
2 CSVSAO CONSTANŢA 2 – Piaţa Griviţei 0784/206.514
3 CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3 0784/206.520
4 CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1 0784/206.523
5 CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1 0774/621.917
6 CSVSAO MANGALIA – str. Rozelor, nr. 15 – 17 0784/206.510
7 CSVSAO Hârșova – str. Plantelor, bl. P5 0784/206.524




De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 44 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat.
 
NR. CRT. LOCAŢIA TELEFON
1 Băneasa 0766/439837
2 Ion Corvin 0766/439513
3 Oltina 0787/867906
4 Ostrov 0768/473356
5 Topalu 0722/313176
6 Mihail Kogălniceanu 0752/029961
7 Istria 0722/562677
8 Cogealac 0764/655709
9 Ciocârlia 0729/601250
10 Cobadin 0729/601250
11 Deleni 0749/582897
12 Petroșani 0749/643722
13 Adamclisi 0722/224334
14 Costinești 0722/452410
15 Tuzla 0722/452410
16 Eforie 0744/312501
17 Techirghiol 0744/312501
18 Topraisar 0723/624651
19 Mereni 0744/312501
20 Bărăganu 0744/312501
21 Amzacea 0744/344418
22 Comana 0744/344418
23 Hârșova 0767/963384
24 Ciobanu - Gârliciu 0729/237872
0762/268840
25 Saraiu 0763/274018
26 Crucea 0746/061627
27 Nicolae Bălcescu 0727/345920
28 Mangalia 0720/570726
29 Albești 0735/229702
30 Pecineaga 0766/398643
31 Cerchezu 0740/979337
32 Dumbrăveni 0740/979337
33 Independența 0740/979337
34 Chirnogeni 0722/452410
35 Negru Vodă 0721/856604
36 Castelu 0722/452410
37 Poarta Albă 0722/452410
38 Peștera 0766/693450
39 Ovidiu 0721/255958
40 Lumina 0721/203206
41 Corbu 0721/388213
42 Săcele 0721/388213
43 Târgușor 0761/617323
44 Grădina 0764/655709


 
Programul de funcţionare este de luni - sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 16.30, iar în zilele de duminică de la ora 8.30 la ora 14.00.


 
„Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 24,99 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.
  • În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
  • Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;
  • Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;
  • Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;
  • Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
  • Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.Se asigură serviciul de permanenţă în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 și 27.12.2021 - 30.12.2021.

Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon „Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

De asemenea, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa se vor constitui echipe mixte formate din cu reprezentați ai DSVSA (Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală) care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi Județean vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației UE aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției unor focare de PPA, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, cu modificările și completările ulterioare”

Sursă foto: unsplash.com/ Max Delsid

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii