Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar o minune il poate salva

ro

22 Nov, 2002 00:00 1059 Marime text

Hemodializa este, pentru cei 134 de bolnavi constanteni, singura forma de a fi tinuti in viata

Radu Stefan este cel mai tanar pacient al Centrului de Hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta * Este elev in clasa a XII-a la un liceu particular din oras si are 19 ani * "Tratamentul este necesar pentru ca imi scoate toxinele din organism", a precizat Radu Stefan

Un tanar de 19 ani isi infrunta destinul si se lupta cu boala. El este cel mai tanar pacient al Centrului de Hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Din cauza faptului ca, in urma cu doi si jumatate, medicii au constatat ca tensiunea tanarului era mult prea mare, au procedat la o investigare mai ampla. Rezultatele au aratat faptul ca suferea de insuficienta renala cronica, stadiul III-IV. Singura sa sansa este un transplant de rinichi.Hemodializa este, pentru cei 134 de bolnavi constanteni care sufera de diverse afectiuni ale rinichilor, singura forma de a fi tinuti in viata. Suferinzii care au nevoie de acest tratament complicat vin cu mijloacele de transport in comun, sau sunt adusi cu ambulanta daca locuiesc in alte localitati ale judetului, de trei ori pe saptamana.

Patru ore de suferinte

Aici, pe parcursul a patru ore cat dureaza procesul, pacientii sunt supravegheati de asistente si, uneori, de un medic care are o cu totul si cu totul alta pregatire. Hemodializarea pacientilor se face in patru schimburi, unii dintre ei ajungand inapoi acasa in jurul orelor doua sau chiar trei dimineata. Prin hemodializa, sangele circula in exteriorul corpului printr-un filtru special, numit dializor, cu ajutorul unor tuburi de plastic, cunoscute sub numele de linii de sange. Dializorul actioneaza ca un "rinichi artificial", separand produsele reziduale si excesul de apa din sange. Solutia de dializa transporta in exteriorul organismului produsele reziduale si excesul de apa, iar sangele astfel curatat este reintrodus in corpul pacientului. Intregul proces este controlat de masina de hemodializa, care pompeaza sangele, adauga anticoagulanti, regleaza procesul de purificare, controleaza amestecul solutiei de dializa si debitul acesteia prin sistem. Masina de hemodializa poate, de asemenea, monitoriza si inregistra semnele vitale ale pacientului.

Doua milioane de lei per sedinta

O sedinta de hemodializa se ridica la valoarea de 60 de dolari, adica aproximativ doua milioane de lei, incluzandu-se, alaturi de costurile consumabilelor pentru dializa, si cheltuielile legate de solutiile concentrate pentru hemodializa, costul medicamentelor si alte cheltuieli legate de piese de schimb si service pentru aparate. Compartimentul de Hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta are 15 paturi si 12 aparate functionale, utilizate de 134 de pacienti cu probleme de insuficienta renala, din regiunea Dobrogea, sectia deservind si judetul Tulcea. In mod obisnuit, un pacient efectueaza trei tratamente pe saptamana, de trei pana la sase ore fiecare.

Curajul unui pusti de 19 ani

Radu Stefan este cel mai tanar pacient al Centrului de Hemodializa din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Este elev in clasa a XII-a la un liceu particular din oras si are 19 ani. In urma cu doi ani si jumatate, s-a prezentat la un control medical. Din cauza faptului ca avea tensiunea mult prea mare, medicii au dorit sa mai efectueze investigatii. Rezultatele acestora aratau faptul ca Radu Stefan suferea de insuficienta renala cronica, stadiul III-IV.

Impacat cu soarta sa

"Stiu ca sunt bolnav de rinichi. Inteleg foarte bine ce inseamna aceasta boala", a declarat tanarul. Radu Stefan a precizat ca a fost si la Bucuresti pentru tratament, in speranta ca se va gasi o solutie pentru rezolvarea afectiunii de care sufera. "Medicii de la Bucuresti, ca si cei de aici, din Constanta, au spus ca am nevoie de un transplant de rinichi. Aceasta ar fi singura solutie de a ma vindeca", a explicat tanarul de 19 ani. Acesta a mai afirmat ca, pana in momentul in care se va gasi un donator, va trebui sa continue tratamentul prin dializa. "Vin la tratament de trei ori pe saptamana si stau in jur de patru ore de fiecare data. Tratamentul este necesar pentru ca imi scoate toxinele din organism", a precizat Radu Stefan. Se pare ca tanarul s-a impacat cu ceea ce i-a rezervat soarta. Isi infrunta boala cu stoicism si curaj, sperand ca, intr-o buna zi, va face acel transplant de rinichi si va fi vindecat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii