Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” la ceas aniversar

ro

19 Sep, 2021 11:44 1720 Marime text
  • Ziua de 19 septembrie marchează 114 de istorie a navelor fluviale purtătoare de artilerie.
În data de 19 septembrie 1907, în prezența familiei regale, a membrilor guvernului și a reprezentanților orașului Galați, au fost lansate la apă patru monitoare construite la Trieste și asamblate la Arsenalul Marinei de la Galaţi.

Cele patru monitoare au fost botezate „Lahovari”, „Brătianu”, „Catargiu” şi „Kogălniceanu” și au intrat în dotarea Escadrei de Dunăre.

În războiul pentru întregirea României monitoarele au executat misiuni pe Dunăre şi în Delta Dunării pentru lovirea navelor inamice, lupta cu bateriile de artilerie inamice şi sprijinul prin foc a acţiunilor forţelor terestre.

Faptul că monitoarele au supravieţuit războiului a demonstrat buna pregătire a echipajelor și profesionalismul acestora. Aportul monitoarelor Brătianu și Kogălniceanu în războiul de înfăptuire a unității naționale a fost apreciat de conducerea statului, acestea fiind decorate cu „Steaua României cu panglica de Virtute Militară”.

Divizionul 67 Monitoare a fost înfiinţat în anul 1995, în garnizoana Brăila, și a intrat în compunerea Brigăzii 24 Fluviale din Flotila de Dunăre, prin O.G. nr.4 din 03.02.1995 al Ministrului Apărării Naţionale. Începând cu 15 decembrie 2000 își schimbă denumirea în Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie și se redimensionează, primind în structura sa cinci vedete blindate fluviale: Rahova, Opanez, Smârdan, Posada și Rovine.

În anul 2018, unității i s-a acordat denumirea onorifică „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, având ca patron spiritual pe Sfânta Maria.

În prezent, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, este subordonat Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” şi reprezintă o puternică forţă fluvială, capabilă să apere interesele naționale pe fluviul Dunărea și la gurile de vărsare ale acestuia.

De la înființare și până în prezent, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, având un rol important în cadrul securităţii şi apărării României, a participat la numeroase exerciții naționale și internaționale, unde a dovedit un înalt nivel de profesionalism.

„La mulți ani, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie! 

La mulți ani, marinari!


Bun cart înainte!”, transmite Flotila Fluvială pe pagina de Facebook. 

Sursă foto: Facebook.com / Flotila Fluvială
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii