Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:45 13 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dispune de un număr însemnat de filme din patrimoniul universal. 63 de ani de la înființarea Arhivei Naționale de Filme (video)

ro

04 Jul, 2020 11:28 687 Marime text
  • Arhiva de filme, cunoscută și sub denumirea de cinematecă, este o instituție specializată să asigure conservarea patrimoniului cinematografic național și internațional de filme.
  • Arhiva Națională de Filme are o sală specializată în capitala țării București.
De asemenea, este instituția care are și menirea răspândirii culturii cinematografice în masa cinefililor prin organizarea de spectacole în săli de proiecție distincte de cele obișnuite, cinematografele, cunoscute ca săli de cinematecă.

În cadrul arhivelor de filme sunt păstrate în afara producțiilor interne și internaționale și materiale documentare referitoare la acestea cum ar fi: fotografii, afișe și alte materiale publicitare, extrase din periodice și publicațiile de specialitate. Tot în cadrul arhivei de filme se face cercetare în domeniul filmului, aceasta dispunând de bibliotecă specializată și de asemenea editează publicații proprii.

Organizarea spectacolelor de cinematecă au ca scop popularizarea celor mai valoroase opere cinematografice din patrimoniul universal, comemorarea unor regizori sau actori renumiți ai unor anumite epoci ai cinematografului, scrie wikipedia.org.

În România, „Arhiva Națională de Filme” (A.N.F.) a luat ființă în anul 1957,la data de 4 iulie fiind afiliată la „Federația Internațională a Arhivelor de Filme” (F.I.A.F.).

Dispune de un număr însemnat de filme din patrimoniul universal, chiar și filme care nu au rulat pe ecranele românești în special înainte de 1989 din rațiuni mai mult politice sau neadecvate educației comuniste, decât de lipsă de fonduri pentru achiziționare. Dovadă sunt filmele western (americane, italienești -western spaghetti și chiar românești), faimosul Pe aripile vântului, musicale ca Sunetul muzicii, Cântând în ploaie, Scripcarul de pe acoperiș (film) etc., filme de aventură, filme pentru copii de la Walt Disney (Cartea junglei) și multe altele filme premiate cu Premiul Oscar și Palme d'Or.

Arhiva Națională de Filme are o sală specializată în capitala țării București. Spectacole de cinematecă în țară mai sunt organizate de diferite cluburi ai iubitorilor celei de a șaptea artă.


Sursa video: Youtube/ TVR

Sursa foto: anf-cinemateca.ro

Citește și: SUA Filmul „Între Chin și Amin”, premiat la unul din cele mai importante festivaluri de film
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii