Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discurs de Ziua MAI Cătălin Predoiu – „Istoria de mâine este rezultatul a ceea ce facem astăzi“ (VIDEO)

ro

17 Jul, 2023 13:46 1094 Marime text
Sursă foto: MAI
  • Mai jos este redat Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia ceremoniei dedicate Zilei Ministerului Afacerilor Interne.
 
Pe site-ul mai.gov.ro a fost publicat discursul lui Cătălin Predoiu cu ocazia celebrării Zilei Ministerului Afacerilor Interne.

Mai jos puteți citi integral mesajul transmis de ministrul Cătălin Predoiu:
 
„Stimați colegi,
 
La 16 iulie 2023 se împlinesc 161 de ani de la constituirea în forme moderne a Ministerului Afacerilor Interne.
 
La 16 iulie 1862, prin Decretul 495, Alexandru Ioan Cuza înființa acest minister prin contopirea cancelariilor „Trebilor din Lăuntru“ care funcționau separat la București și la Iași, primul deținător al funcției fiind ministrul Barbu Catargiu.
 
Primele structuri destinate apărării legii și ordinii publice fuseseră de altfel înființate sub forma „Vorniciei din Lăuntru“ sub imperiul Regulamentelor Organice, în Țara Românească la 20 iulie 1831 și Moldova la 1 ianuarie 1832.
 
Avem, iată, în spatele nostru, 161 de ani de istorie a ministerului, sau, dacă socotim și perioada Regulamentelor Organice, mai bine de 190 de ani de istorie a servirii Patriei și Legii, deopotrivă.
 
Spun deopotrivă, pentru că Patria și Legea nu pot exista una, fără cealaltă.
 
Iată de ce misiunea dumneavoastră și a noastră este una nobilă și crucială, pentru Patrie și pentru Lege, pentru cetățean!
 
De aceea, nu pot începe acest cuvânt fără a-mi exprima onoarea de a fi în fața dumneavoastră și fără a-mi îndrepta gândurile de recunoștință, în numele Guvernului României și al meu personal, pentru tot ceea ce faceți servind Patria, Legea, cetățenii.
 
Vă felicit din inimă pentru această aniversare și vă doresc din suflet mult succes mai departe!
 
Dragi colegi,
 
Am optat să marchez acest moment vorbindu-vă nu atât de mult despre istoria de ieri, aceasta este treaba istoricilor, cât mai ales despre istoria de mâine, care este treaba noastră.
 
Istoria de mâine este rezultatul a ceea ce facem astăzi.
 
Iar astăzi avem o serie de provocări în fața noastră, care vin direct din realitățile societății noastre și din contextul regional și global în care trăim astăzi. Despre ele aș vrea să vă vorbesc, pentru că cel mai bun mod de a celebra o aniversare istorică și a onora înaintașii este de a săvârși fapte concrete în realizarea misiunii noastre.
 
Stimați colegi,
În cele patru săptămâni de când mă aflu la comanda ministerului, am trecut de mai multe momente provocatoare pentru structurile sale.
 
Au fost mai întâi furtuni, viituri și inundații, din mijlocul cărora salvatorii, jandarmii și uneori polițiștii au salvat vieți de oameni și animale fără apărare, au fost crime oribile ai căror autori au fost rapid prinși, identificați și deferiți instrucției penale de către polițiști și au mai fost și recentele descoperiri privind azilele groazei – cum inspirat le-a denumit presa – împrejurări în care, să nu uităm, prima instituție a statului care a reacționat și a declanșat o anchetă preluată de DIICOT a fost Poliția Română.
 
Acestea sunt doar evenimentele notabile, dar, în paralel, s-au desfășurat desigur acțiuni notabile pe toate zonele de acțiune ale ministerului, de la efortul permanent de a proteja frontierele și până la activitățile procedurale de atragere a fondurilor nerambursabile, în principal cele europene, prin programe destinate cetățenilor în ultimă instanță.
 
Pe scurt, avem provocări pe toată linia de acțiune și pe tot lanțul de comandă administrativă sau militară.
 
Stimați colegi,
 
Din păcate, există multă imoralitate și nedreptate în societate, de jos și până sus și nu există alte instituții decât cele de aplicare a legii pentru a curăța imoralitatea și nedreptatea, de sus până jos.
 
Uitați-vă bine în oglindă, uitați-vă bine în stânga și în dreapta la colegii dumneavoastră. Nu există alții pentru această misiune. Se vorbește de anticorupție, dar anticorupția nu înseamnă doar DNA și DGA.
 
Fără mintea și acțiunea polițistului nu pot fi depistați infractorii și strânse probe. Se vorbește de justiție, dar rechizitoriul procurorului și hotărârea judecătorului se bazează pe probele strânse de polițist. Sunteți prima piatră de fundație în actul de justiție. Dar nu poate fi făcută curățenie decât cu un mecanism la rândul său curat. Nu există formă mai gravă de corupție decât cea din rândurile mecanismelor chemate să aplica legea, de la poliție și până la justiție.
 
Și aici este o bătălie permanentă. Un om al legii își alege cu grijă prietenii. Este obligat de misiunea sa. Nu poți să combați fărădelegea stând la masă cu nelegiuiți de toate felurile.
 
Instituțiile de aplicare a legii trebuie să mențină o permanentă curățenie în propria ogradă, pentru a putea curăța tot statul.
 
Sunt mulți oameni apăsați de nedreptăți care nu mai simt protecția autorităților, care au nevoie de protecția dumneavoastră, uneori doar ca să vă vadă. Sunt micro-comunități în care nu se mai aplică legea Parlamentului, ci legea străzii. Restabiliți domnia Legii!
 
Faceți din nou uniforma respectată! Vă provoc să arătați ce știți și ce puteți, vă provoc să arătați  mereu că sunteți oameni ai legii și că sunteți mai puternici decât oamenii fărădelegii, vă provoc să fiți stăpânii acestui joc permanent între lumini și umbre, spre triumful luminii, vă provoc să fiți învingătorii bătăliei cu traficanții de oameni și droguri, arme și bani, cu interlopii, hoții, tâlharii la drumul mare, vă provoc să îi loviți cu legea din toate direcțiile și în toate felurile până când vor intra în găurile de șarpe de unde au ieșit din ce în ce mai mulți în ultimii ani!
 
Zilele trecute, un lider al sindicatelor mi-a înmânat o carte pe care a scris-o. Citind-o, am dat peste o relatare despre un fost mare polițist care era atât de dedicat Patriei, încât atunci când trecea pe lângă un drapel, îl saluta.
 
Faceți în așa fel încât cetățenii să dobândească atât de multă încredere și respect față de uniforma dumneavoastră încât să vă salute pe stradă, chiar și în gând.
 
Cum spuneam, săptămânile precedente au demonstrat ce potențial uriaș aveți. Mii de acțiuni derulate și soldate cu succes. Criminali identificați și prinși rapid. Intervenții prompte ale jandarmilor. Acțiuni în situații de urgență care au salvat zeci de vieți.
 
Tot așa, ultimele luni au demonstrat o scădere semnificativă a cifrelor în migrația ilegală, semn că frontierele noastre sunt din ce în ce mai bine păzite.
 
Dar, vă cer în continuare și mai mult, pe toate direcțiile. Avem lucruri de făcut și în debirocratizare, digitalizare, proceduri mai simple pentru cetățeni, trafic mai fluid în vămile noastre.
 
Vă cer să găsim rapid soluții pentru a scurta timpii de așteptare în vamă pentru cetățeni, să depunem mai multe eforturi, frenetice dacă se poate, pentru ca cetățenii să petreacă un timp cât mai scurt în vămi. Valabil și pentru alte proceduri în care cetățenii interacționează cu aparatul MAI.
 
Dragi colegi,
 
Există o imensă comandă socială pentru serviciile publice oferite de MAI.
 
Am auzit adesea spunându-se că MAI este cel mai important minister pe timp de pace. Aș spune eu că și în vremuri de război, pe care sperăm să nu le trăim niciodată.
 
Dar dacă e așa, legile trebuie să reflecte acest lucru în termeni de statut cu toate componentele sale, atribuții, protecție, recompense.
 
Anii de după aderarea la UE au concentrat atenția asupra reformării justiției și parte a acestor reforme a asigurat un statut adecvat magistraților, printre cele mai bune din Europa, raportat la PIB și la venitul pe cap de locuitor. Acum, comanda socială și presiunea sunt pe zona de siguranța cetățeanului, ordine publică, intervenția în situații de urgență, siguranța în trafic și protecția frontierelor, în general, pe serviciile publice oferite de MAI.
 
Ei bine, trebuie ca legea să recunoască și să recompenseze această importanță, să construim un statut legal al structurilor MAI pe măsura importanței cruciale pentru societate a serviciilor oferite de aceste structuri. Mă voi îngriji ca ministerele Finanțelor și Muncii, Parlamentul, să primească toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii în acest sens. Aceasta este poziția de la care vom pleca în discuțiile pe legea salarizării.
 
Dragi colegi,
 
Educația este cheia oricărui succes. Pregătirea profesională continuă este cheia garantării succesului.
 
E important să ne uităm atent la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ și să ridicăm constant, an de an, nivelul de calitate.
 
E important să lansăm cât mai multe module de pregătire profesională continuă. Să facem din angajatul MAI un exemplu pentru toată administrația. Să facem din MAI cel mai bun minister de linie. Vă provoc să aveți această ambiție!
 
Dragi colegi,
 
Am să închei cu un cuvânt despre meritocrație. Este esențial rolul fiecărui șef, comandant și lider pe orice etaj al sistemului în selecție, propunere, promovare și recompensare.
 
Orice propunere și promovare sau recompensare care nu corespunde valorii reale și meritelor reale este o formă de nedreptate și un adevărat virus care subminează eficiența întregului sistem. Vă cer să aveți responsabilitate atunci când faceți o recomandare, faceți-o numai pe criteriul valoric, acceptați numai ierarhia valorilor și a rezultatelor în toate promovările și recompensele din sistem.
 
Dragi colegi,
 
Ne place adeseori să ne mândrim ca popor cu descendența noastră din latini și din daci, „cei mai drepți și mai viteji dintre traci“, cum spunea Herodot.
 
Latinii, la rândul lor, au rămas un model de logică, organizare, pragmatism și eficiență.
 
Să ne întrebăm cu toții, în fiecare zi, dacă suntem drepți, viteji, logici, organizați, pragmatici și eficienți.
 
Dar vreau să zic în fapte concrete, pentru că, din vorbe, oricine poate să o facă.
 
Sunteți parte din elita administrației românești, purtați-vă ca un corp de elită, ridicați-vă, în fiecare zi, mai sus, rămâneți o elită!
 
Dragi colegi,
 
În încheiere, doresc să vă spun că sunt onorat că am putut premia astăzi pe cei propuși de dumneavoastră.
 
Îi felicit și le doresc mult succes!
 
De asemenea și dumneavoastră, tuturor, vă adresez mulțumiri și felicitări pentru rezultate și vă doresc mult succes în continuare, spre gloria MAI și binele Patriei și cetățenilor ei!
 
La mulți ani, Ministerului Afacerilor Interne!
 
Doamne-ajută!“



Citește și:

Cătălin Predoiu, mesaj de ziua MAI - „Cred în capacitatea actualei generaţii de a moderniza această instituţie“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii