Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

L-a dat la o parte pe Vasile Ion? Dinamic Trading Star a rămas cu un unic asociat - Liviu Ghebaur

ro

11 May, 2015 00:00 7031 Marime text
Afaceristul constănţean Liviu Şerban Ghebaur, cel care controla până zilele trecute doi dintre cei mai mari operatori portuari, North Star Shipping şi Minmetal (şi spunem controla pentru că, în urmă cu doar câteva zile, s-a perfectat preluarea acţiunilor celor două companii de către operatorul american ADM), a făcut o nouă modificare importantă într-una dintre firmele în care, până în ianuarie, deţinea doar jumătate din participări.
 
Acţiunile la terminalele North Star Shipping şi Minmetal din Portul Constanţa, preluate de ADM
 
În urma Adunării Generale a Asociaţilor din cadrul SC Dinamic Trading Star SRL, cei trei parteneri, Liviu Şerban Ghebaur, Vasile Ion şi Rodica Vasile, au luat decizii care au schimbat controlul capitalului în firmă. Astfel, Rodica Vasile şi Ion Vasile au decis să-şi cesioneze părţile sociale deţinute (câte 25% dintre participări) către co-asociatul Liviu Ghebaur, acesta devenind astfel unic asociat în firmă. Totodată, societatea şi-a schimbat şi sediul social la o adresă de pe bulevardul Tomis nr. 97 (anterior, pe strada Popa Farcaş). Înfiinţată în 1996, firma are ca obiect principal de activitate „intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate“. Nu în ultimul rând, în cadrul aceleiaşi întâlniri s-a decis şi completarea obiectului secundar cu o serie de activităţi. În urma cesiunii părţilor sociale, Liviu Ghebaur a devenit unic asociat, având puterea de a decide asupra întregii activităţi, administrator fiind, în continuare, Rodica Vasile.

Numele său apare într-un dosar de evaziune

Numele afaceristului constănţean Liviu Şerban Ghebaur a fost legat de un scandal de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro. Potrivit Riseproject.ro, Liviu Ghebaur şi alţi inculpaţi sunt suspectați că ar fi declarat, în acte, că au exportat cereale prin firmele unor libanezi, dar că, de fapt, acestea nu ar fi părăsit niciodată depozitele lor din Portul Constanța. Şi mai interesant este că, potrivit unei ordonanțe emise de DIICOT în acest dosar, unul dintre procurorii de caz a fost Alina Bica, aşa cum se arată pe site-ul menţionat. Firma Agro Chirnogi SA, parte din consorțiul de firme Maria Group, era controlată de cetățeanul libanez Jihad El Khalil, anchetat în prezent de DIICOT pentru spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Lista afacerilor lui Ghebaur continuă cu SC Dali Studio, unde Ghebaur era asociat cu soţia sa, Daniela. Societatea deţinea un cunoscut salon de înfrumuseţare de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, însă firma apare acum radiată de la Registrul Comerţului. În SC Minmetal SA, Ghebaur are funcţia de administrator. Societatea este împărţită între SC Omega Capital SRL şi North Star Shipping, director general fiind Teodor Bolocan, iar administratori, Marco Wabler şi Rodica Vasile. Un fapt demn de menţionat este că director general al societăţii Minmetal a fost Andrei Aurelian Popa, fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. Istoricul afacerilor lui Liviu Şerban Ghebaur mai cuprinde câteva capitole, unele dintre ele uitate: Liviu Ghebaur a fost asociat şi administrator şi în North Star Shipyard SA, fondată în 2004 de Vasile Borcan, George Claudiu Stinciulescu, Ion Fătu, SC Electroscoica Mar SRL şi North Star Shipping. Ghebaur a mai avut calitatea de asociat şi în SC Extim Trading SRL GMT Int'l SRL, Mvl Trans Group, toate fiind acum radiate de la Registrul Comerţului.

Afacerist pe placul lui Mazăre

Amintim şi faptul că, în luna mai a anului trecut, în urma unor discuţii, aşa cum reiese din declaraţiile lui Mazăre şi ale lui Ghebaur, societatea Minmetal nu ar fi fost împotriva transferului pachetului de acţiuni din Portul Constanţa de la Ministerul Transporturilor la municipalitatea constănţeană. Poziţia Minmetal s-a schimbat radical în doar o săptămână, căci, la conferinţa de presă susţinută de Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“, a fost prezent şi directorul Minmetal, Teodor Bolocan. Participanţii la acea conferinţă s-au pronunţat categoric împotriva transferului unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia Mazăre, poziţie asumată şi de firma controlată de Ghebaur.

Despre acest subiect, puteţi citi mai multe detalii în materialul „Minmetal a căzut la pace cu Radu Mazăre pe tema Portului Constanţa“
 
În octombrie 2014 însă, ca urmare a unei decizii a CCR, municipalitatea a pierdut şi primul set de acţiuni pe care le deţinea din Portul Constanţa, iar la doar câteva săptămâni distanţă, în luna octombrie 2014, Ghebaur a cumpărat un teren care apărea anterior pe numele lui Alexa Gheorghe şi Elena, Husein Ozghen şi Saver, Maticiuc Ion şi Smaranda, pe care, în prezent, se construieşte un bloc de locuinţe. Imobilul este edificat tocmai pe un teren controversat, în cartierul ridicat de apropiaţii primarului suspendat.
 
Despre acest subiect puteţi citi mai multe detalii pe ZIUA de Constanţa:
 
Un investitor pe placul primarului: Liviu Ghebaur construieşte un bloc pe terenul afaceriştilor „din zona“ lui Mazăre (documente) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii