Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ciclul „Legături periculoase“ Consilierul personal al ministrului Nemirschi, în vizorul DNA (document)

ro

26 Nov, 2015 00:00 5787 Marime text
 

Într-un dosar aflat în atenţia oamenilor legii, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a 42 de persoane. Printre acestea se regăseşte fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu (condamnat definitiv în altă cauză la o pedeapsă de şapte ani şi opt luni de închisoare), fostul deputat PSD Mircea Gheorghe Drăghici, două reprezentante ale SC European Project Consulting SRL Bucureşti - Carmen Onela Oană şi Aida Petronela Catană -, 38 de primari şi viceprimari de localităţi la data săvârşirii faptelor, precum şi a directorului executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş, Iulian Cioflan.
 
Numele Aida Petronela Catană nu este necunoscut unor persoane din Constanţa care, la un anumit moment, au deţinut funcţii importante. Ne referim aici la fostul ministru al Mediului, constănţeanul Nicolae Nemirschi. Potrivit CV-ului Aidei Petronela Catană, în perioada august-octombrie 2009, aceasta a fost consilier personal al ministrului Nicolae Nemirschi. Acesta din urmă a fost viceprimar al municipiului Constanţa şi perceput de constănţeni drept om de încredere al fostului primar Radu Mazăre.
 
Citeşte şi   
Întâmplător sau nu, şi firma aflată acum în vizorul DNA - SC European Project Consulting SRL Bucureşti - are legături cu oraşul de la malul mării. În primăvara acestui an, cotidianul ZIUA de Constanţa vă informa că municipalitatea atribuia contractul de servicii de consultanţă în managementul proiectului „Amenajarea integrată a zonei de acces în Portul turistic Tomis şi Plaja Modern“ (n.r. şoseaua de coastă). Surpriză, contractul estimat la 200.000 de lei era adjudecat chiar de SC European Project Consulting SRL.

Citeşte şi Firma afaceristului arestat la domiciliu în dosarul cumnatului lui Ponta va oferi consultanţă pentru Şoseaua de coastă (document)

 

Legăturile doamnei Catană cu preşedintele PSD



Mai mult, Aida Petronela Catană a fost catalogată de presă drept o pupilă a fostului vicepremier şi actual preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Până în 2005, ea a fost şefa Serviciului de Cooperare Internă şi Internaţională din subordinea CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea. Legătura Aidei Petronela Catană cu Dragnea a continuat, întrucât, în perioada 2004-2012, Dragnea a deţinut funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în timp ce Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, era prim-vicepreşedinte al UNCJR.
 
În februarie 2004, UNCJR a deschis un birou permanent la Bruxelles pentru a-şi reprezenta interesele faţă de instituţiile şi actorii europeni. De asemenea, prin intermediul acestui birou, CJ-urile din ţară au posibilitatea să-şi trimită reprezentanţi pentru perfecţionare, dar şi pentru angajarea unor discuţii cu posibili investitori străini. Coincidenţă sau nu, în perioada iulie 2005 - iulie 2006, „pupila lui Dragnea“ era coordonator al Biroului de Reprezentare al UNCJR de la Bruxelles, principalele sale activităţi şi responsabilităţi fiind: reprezentare legală în Belgia şi coordonarea activităţilor în domeniul relaţiilor cu instituţii/organisme similare, alcătuirea şi organizarea programului de stagiu pentru delegaţii celor 41 de consilii judeţene.

Din rechizitoriul DNA citire




Revenind la dosarul aflat în atenţia DNA, potrivit unui comunicat de presă, Aida Petronela Catană, în calitate de reprezentant al SC European Project Consulting SRL Bucureşti, este acuzată de săvârşirea a 26 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care 14 săvârşite în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, se precizează că fostul deputat Drăghici „a identificat şi a pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă şi/ elaborare strategii de dezvoltare locală de autorităţile publice locale cu o anumită entitate - SC European Project Consulting SRL Bucureşti - în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă şi pentru acesta din urmă, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în bugetul unităţilor administrativ-teritoriale“.
 
Procurorii DNA susţin că acele contracte au fost încheiate şi derulate în condiţii frauduloase şi au condus la prejudicierea bugetelor mai multor localităţi şi instituţii din judeţul Argeş. Pe lângă primăriile care au încheiat contracte cu SC European Project Consulting SRL Bucureşti, pe lista clienţilor s-a aflat şi Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş. Potrivit referatului DNA, agenţia menţionată a încheiat un contract de prestări servicii cu SC European Project Consulting SRL Bucureşti, cu încălcarea hotărârii de Consiliu Judeţean, efectuându-se în mod inutil şi nejustificat angajarea unor cheltuieli bugetare, în sumă de 39.865 de lei, ce reprezintă o pagubă materială creată instituţiei publice, dar şi un folos necuvenit obţinut de firma respectivă.
 
„Infracţiunile săvârşite de inculpaţi au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 944.110,92 de lei, reprezentând paguba adusă celor 35 de unităţi administrativ-teritoriale comunale, Consiliului Judeţean Argeş şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie care, la data săvârşirii faptelor, se afla în subordinea Consiliului Judeţean Argeş), sumă ce reprezintă totodată şi un folos material obţinut în mod necuvenit de SC European Project Consulting SRL Bucureşti“, susţin procurorii DNA.

Citeşte şi Preşedintele Consiliului Județean Argeș, un deputat, 38 de primari și viceprimari, luați în vizor de DNA

 

Afacerile Aidei Catană

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, SC European Project Consulting SRL, cu sediul în Bucureşti, a fost înfiinţată în noiembrie 2006, avându-i ca fondatori pe Ilie Florin Drăgan (cu 12 părţi sociale) şi pe Aida Petronela Catană (cu opt părţi sociale). Domeniul în care urma să-şi facă simţită prezenţa această firmă viza activităţi juridice, de contabilitate şi revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal, activităţi de studii de piaţă şi de sondaje, consultanţă pentru afaceri şi management, precum şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
 
În ianuarie 2009, Aida Catană îşi cesionează cele opt părţi sociale deţinute în societatea SC European Project Consulting SRL renunţând la orice pretenţie.
 
Cu câteva luni înainte, pe 22 septembrie 2008, Aida Catană, împreună cu Ilie Florin Drăgan şi Carmen Onela Oană, se retrăgea dintr-o altă firmă, SC European Project Consulting Management SRL, cu sediul în Piteşti. În fapt, cei trei asociaţi şi-au cesionat cele 102 părţi sociale lui Mircea Gheorghe Drăghici (fostul deputat PSD aflat acum, împreună cu Aida Petronela Catană şi Carmen Onela Oană, în vizorul procurorilor DNA).
 
Însă asta nu înseamnă că domeniul afacerilor nu o mai atrage. În anul 2013, a fost înfiinţată SC Alpha Set SRL, cu sediul în Alexandria, Teleorman (judeţ păstorit ani buni de liderul PSD, Liviu Dragnea), şi în care Aida Petronela Catană apare ca asociat. Totuşi, se pare că doamna Catană s-a săturat de statutul de asociat şi, ca orice femeie de afaceri cu aspiraţii înalte, un an mai târziu a mai urcat o treaptă în ierarhie. Ea înfiinţează SC Quality Projects & Advice Company SRL, cu sediul în Bucureşti, firmă al cărei administrator este şi în prezent.
 
Revenind la firma care a atras atenţia procurorilor DNA, SC European Project Consulting SRL, cu sediul în Bucureşti, conform datelor furnizate de Registrul Comerţului, în prezent, are un asociat unic şi administrator, în persoana lui Ilie Florin Drăgan, şi continuă să deruleze activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
 
Sursa foto Aida Petronela Catană - fabricadebani.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii