Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:24 21 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere publică la Primăria Constanța privind investiția Muftiatului Cultului Musulman. Este vorba despre un cimitir musulman

ro

11 Sep, 2019 00:00 2081 Marime text

Primăria Constanța a anunțat consultarea publicului asupra propunerilor preliminare a Planului Urbanistic Zonal, delimitat de parcela nr. 116 a/9, număr cadastral 246382. Inițiatorul PUZ-ului este Muftiatul Cultului Musulman.
 
„Obiectivul Planului Urbanistic Zonal constă în introducerea în intravilan a terenului pentru amenajarea unui cimitir musulman“, se arată în argumentarea PUZ-ului. Publicul este invitat să transmită observații asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanța, Serviciul Strategii și planificare urbană, în perioada 10.09.2019 - 05.10.2019. De asemenea, constănțenii sunt invitați să participe la dezbaterea publică organizata la sediul Primăriei Municipiului Constanta, în sala Remus Opreanu, în data de 27.09.2019, între orele 10.00 - 11.00.
 
Serviciul Strategii și planificare urbană va colecta și va transmite elaboratorului/inițiatorului eventualele observații formulate. Inițiatorul/elaboratorul va argumenta (ne)preluarea observațiilor formulate. Răspunsul la observațiile trimise va fi comunicat în scris de către Primăria Municipiului Constanța până pe data de 15.10.2019.
 
 
Terenul care a generat studiul de oportunitate pentru PUZ are o  suprafaţă de 35.000 mp, fiind situat în Constanţa, parcela A116/9. Pe zona care face obiectul studiului se propune realizarea unui cimitir uman musulman. Terenul este amplasat în exteriorul arealului urban, în extravilanul municipiului Constanţa, dar în zona metropolitană a acestuia. Lotul studiat are o bună accesibilitate dată de DN3. Terenul nu este ocupat în prezent de construcţii, conform PUG Constanţa aprobat prin HCL Constanţa nr. 653/25.11.19199, a cărui valabilitate a fost prelungită prin HCL nr. 927/18.12.2015. Potrivit certificatului de urbanism emis de Primăria Municipiului Constanţa, nr. 3331 din 1.11.2017, terenul se află în extravilanul municipiului Constanţa.
 
Vecinătăţile imediate sunt: la nord - teren în extravilanul municipiului Constanţa, la est - parcela nr. cadastral 246384; la vest - teren în extravilanul municipiului Constanţa, iar la sud - DN 3.
Terenul va cuprinde următoarele construcţii: locuinţă de serviciu şi zonă birou pentru administrator; clădire ce adăposteşte sala de rugăciune, grupuri sanitare, spaţiu tehnic (depozitare, depozitare unelte şi deşeuri), sală de spălare a celor trecuţi în nefiinţă; zonă de parcare.
De asemenea, sunt prevăzute împrejmuiri pe toate laturile terenului ce face obiectul documentaţiei. Acestea vor avea înălţimea de maximum 2 metri, din care un soclu opac de 0,60 m şi o parte transparentă dublată cu gard viu.
 
„Ne dorim un cimitir nou, deoarece nu mai avem locuri în cele două cimitire ale Cultului Musulman. De aceea, vom face tot posibilul să urgentăm obţinerea avizelor necesare. Investiţia în noul cimitir este susţinută financiar de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TİKA). Cimitirul va fi situat pe un teren spre Valu lui Traian, cu intrarea dinspre DN 3, în zona Oieria Palas. Capacitatea noului cimitir va fi de peste 3.500 de locuri. Mai mult, cimitirul va fi împrejmuit, va avea alei, iar mormintele vor fi numerotate. La intrarea în cimitir vom avea un bloc administrativ şi o casă mortuară. De asemenea, vom avea un dispozitiv electronic care va conţine o hartă a cimitirului, în aşa fel ca toţi să găsească mormintele persoanelor dragi“, declara, anul trecut, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf.
 
Citește și:
 
Răspunsul primit de Muftiatul Cultului Musulman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa privind noul cimitir

Noul cimitir musulman, în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa (document)

Cimitir nou pentru comunitatea musulmană din Constanţa. Detalii exclusive prezentate de muftiul Muurat Iusuf (document)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii