Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţie condusă de Gelil Eserghep UDTTRM, în vizită în Turcia

ro

13 Feb, 2013 21:54 2894 Marime text
udttmr_turcia_-_Primar_Eskisehir___Presedinte_UDTTMR.jpgO delegaţie a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), condusă de preşedintele Gelil Eserghep s-a aflat, în perioada 7-11 februarie, într-o vizită în Turcia, în localitatea Eskişehir, pentru a lua parte la o serie de evenimente organizate de comunitatea de tătari din metropola turcă. De-a lungul celor trei zile ale vizitei, delegaţia din România a avut şi întâlniri oficiale cu primarul general al localităţii Eskişehir, profesor doctor Yilmaz Buyukerşen, cu primarii de sectoare, cu guvernatorul zonei, dr. Kadir Kocdemir, precum şi cu deputaţii Salih Koca, Ulker Can, Kazim Curt şi Ruhsar Demirel. Ambasadorul României la Ankara, Radu Onofrei şi consulul României în capitala Turciei, Oana Gheorghe, au participat, de asemenea, la întâlnirea cu delegaţia UDTTMR.

udttmr_-_Eskisehir_2013_009.jpgTătarii dobrogeni au fost în vizită şi la Universitatea Anadolu din Eskişehir, acolo unde preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a vorbit despre Universitatea „Ovidius" din Constanţa. De menţionat este, din acest punct de vedere, că liderul universităţii din Eskişehir, profesor doctor Davut Aydin, şi-a manifestat interesul pentru o posibilă colaborare, eventual o înfrăţire între cele două instituţii de învăţământ.

UDTTMR_-_Primar_Eskisehir-Presedinte.jpg„Ne dorim să contribuim la strângerea relaţiilor dintre tătarii din Constanţa şi cei din Eskişehir şi implicit la strângerea relaţiilor dintre cele două regiuni. Comunitatea tătară reprezintă 25% din populaţia Eskişehirului, iar 80% din ei sunt plecaţi din România, motiv pentru care, aşa cum a reieşit şi din discuţiile pe care le-am purtat acolo cu reprezentanţii administraţiei locale, o înfrăţire între Constanţa şi Eskişehir ar fi de bun augur şi ar reprezenta începutul unei colaborări în toate domeniile. Voi prezenta mesajul administraţiei din Eskişehir şi autorităţilor din judeţul Constanţa", a declarat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR, la întoarcerea din Turcia.

UDTTMR_-_Vizita_la_Prefectura_Eskisehir.jpgAşa cum se arată într-un comunicat de presă, Eskişehirul a fost declarat Capitala Culturală a Lumii Turcice în 2013, fapt pentru care anul acesta oraşul va fi scena a numeroase manifestări la care vor participa reprezentanţi ai tuturor ţărilor din spaţiul turcic. De precizat este că în cadrul discuţiilor s-a convenit ca, la manifestările din această vară, tătarii din România să fie prezenţi cu un stand prin intermediul căruia să promoveze tradiţiile comunităţilor de turci şi tătari din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii