Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De astăzi, cununiile civile se pot organiza și în locuri publice. Unde preferă constănțenii să își unească destinele

ro

09 Apr, 2020 00:00 4199 Marime text

În Monitorul Oficial al României, a fost publicată, luni, Legea nr. 47/2020 pentru modificarea alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. De astăzi, intră în vigoare legea menționată, astfel cuplurile pot alege și alte spații destinate celui mai important moment din viața lor.

Fie că vorbim de o cununie civilă pe plajă, pe malul lacului, în muzee sau în parcuri, legea este de partea tuturor celor care nu doreau să își definitiveze actele de căsătorie în sediul Stării Civile din județul de reședință. Constănțenii care urmează să se căsătorească sunt încântați de lege, chiar dacă și până în prezent un ofițer al stării civile putea să vină, la cerere, în alte spații, contra cost.

Astfel, căsătoriile civile vor putea fi organizate și în grădini publice, parcuri, muzee, plaje și alte spații aflate în aer liber. Totuși, cei ce doresc să organizeze o astfel de ceremonie de căsătorie trebuie să știe că vor fi nevoiți să obțină, înainte de a o organiza, aprobarea primarului din localitate. Și anterior era posibilă organizarea căsătoriilor în afara primăriei, dar nu se specifica în legislație, în mod expres, că spațiile în care se pot desfășura acestea pot fi situate în aer liber. Astfel, actul normativ de față stabilește clar că ceremoniile de căsătorie pot fi organizate atât în alte clădiri în afară de cea a primăriei, dar și în aer liber (parcuri, grădini și altele).
„În septembrie urmează să mă căsătoresc, iar cununia civilă o doresc pe malul lacului sau a mării, amândoi fiind din Constanța. Știu că se putea și până acum acest lucru, dar știu că există o taxă la Stare Civilă legată de această posibilitate”, a spus o tânără care dorește să se căsătorească în toamnă.
Un alt cuplu a precizat că dorește să organizeze cununia civilă în primăvara 2021, și aceea o doresc a fi în Parcul Tăbăcărie, dacă este cu putință.
Taxa pentru oficierea căsătoriei este în funcție de locul și momentul căsătoriei, astfel, de luni până vineri nu se percep taxe, sâmbăta, duminica și de sărbători legale, taxa este de 350 de lei, în afara sediului stării civilă – 1.500 de lei. Pentru urgențe oficiere căsătorie, există o taxă de 150 de lei.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii