Controale din partea Protecției Consumatorului Constanța, în perioada sărbătorilor pascale
Controale din partea Protecției Consumatorului Constanța, în perioada sărbătorilor pascaleAstăzi, 10.04.2023, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural în sala Remus Opreanu unde a avut loc prezentarea măsurilor specifice pentru perioada sărbătorilor pascale 2023.
La declarații au participat reprezentanți din IPJ Constanța, ISU Dobrogea, IJJ Constanța, GJM Constanța, Garda de Coastă, DSP Constanța, DSVSA Constanța, CJPC Constanța.
Din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Constanța comisarul şef adjunct, Ecaterina Scînteie ne informează următoarele:
“În perioada 03.04.-13.04.2023, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2023 al Autorității, se desfăşoară tematica de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitară şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale respectiv:
-carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao ( tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale), produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri ...), vin.”
“Pentru produsele din carne preambalată se urmăresc starea ambalajelor, încadrearea în cantitatea netă declarată de producător, încadrearea produselor în data durabilității minimale, data limită de consum stabilită de producător”.
În cadrul ședinței, comisarul şef adjunct a menționat că:
“Pentru ouăle de consum trebuie să aibă la locul unde se comercializează afișate următoarele informații: categoria de calitate,categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, data de valabilitate minimă.
Vopseaua de ouă este cea la care se verifică starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă declarată de producător, trebuie să dețină încadrarea termenului de valabilitate, încadrearea coloranților în lista celor admiși conform Regulamentului european 1333/2008.”
Pentru produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri... ) se verifică caracteristicile organoleptice, starea ambalajelor, încadrearea în cantitatea netă.
Pentru ciocolată și produse pe bază de cacao, se urmăresc caracteristicile organoleptice, starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă și încadrearea în data limită de consum stabilită de producător.
„Vinul trebuie să aibă un buletin de analiză emis de producător. La vinul comercializat vrac se verifică respecatrea condițiilor de depozitare, existența unui buletin de analiză emis de producător, existența unei măsuri gradate pentru determinarea volumului comercializat.”
La cel ambalat se verifică starea ambalajelor și modul de etichetare.”
„De asemeni în datele de 14.07.2023 şi 17.04.2023 se va asigura serviciul de permanenţă telefonic şi o echipă de control în cazul apariţiei unor solicitări sau evenimente deosebite”, menționează Scînteie.
Comisarul CJPC recomandă ca reclamațiile să se facă pe site -ul ANPC la departamentul reclamații.
“Nu s-au intâmplat intervenții de urgență” Se poate suna și la nr. de telefon 0241.554.557.
Citește și:
Live VIDEO Cum sunt pregătite autoritățile constănțene pentru sărbătorile pascale din acest an?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp