Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Portul Tomis cu repetiție. Candidatul Chițac le-a promis un port pescăresc. Primarul Chițac vrea le demoleze barăcile!

ro

14 Feb, 2023 08:37 2310 Marime text



În toate porturile lumii, comunitățile pescărești au facilități, sunt sprijinite de autoritățile locale. Nu și la Constanța, unde administrația alege să distrugă o tradiție de zeci de ani!

La scurt timp după ce a devenit primar, Vergil Chițac a trimis Direcția Generală Poliția Locală să evacueze Asociația de Pescari care își desfășurau activitatea în Portul Tomis.

Pescarii au primit termen să elibereze terenul, sau să intre în legalitate.

La vremea respectivă, vicepreşedintele Asociației, Mihai Macovei afirma că în 1991, asociaţia a obținut toate avizele necesare de funcționare de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Apele Române, Administrația Portuară Constanţa şi, nu în ultimul rând, de la Primăria Constanţa.
 
Cu toate acestea, în 2020, pescarii erau somaţi să elibereze terenul pe care au funcționat 56 de ani.

Iată că la doar trei ani distanță se repetă povestea. În vizorul primarul sunt deținătorii de bărci din zona Pescărie, la intrare în stațiunea Mamaia.
 
La sfârșitul lunii martie, cele aproximativ 25 de barăci vor fi puse la pâmânt, dacă pescarii nu le vor desființa de bună voie.

Din nou, Poliția Locală a fost trimisă la „luptă”, înarmată cu procese-verbale.

Aici activează mulți urmași ai vechilor pescari care au activat în zonă, unii chiar din anii 50.

Și aceștia sunt reuniți într-o asociație iar reprezentanții acesteia susțin că au încercat în două rânduri să intre în legalitate, însă Primăria Constanța, le-a ignorat solicitările.

Unul dintre pescari a povestit că în campania electorală, în goana după voturi, candidatul Vergil Chițac a fost în zonă și le-a promis pescarilor amenajarea unui mic port pescăresc, în ulterior a refuzat autorizarea lor și acum vrea să-i evacueze.

În plus, nimeni nu înțelege acțiunea primarului, în condițiile în care litigiul dintre Apele Române şi Primăria Constanţa pentru plaja ce face legătura între Pescărie şi Portul Tomis nu s-a încheiat.

Nemulţumirile s-au ivit după ce Primăria Constanţa a intabulat zeci de mii de metri pătraţi de plajă ca poligoane. Apele Române au dat în judecată municipalitatea şi au argumentat că plaja este în domeniul public al statului, invocând şi Constituţia României în acest sens. După ce Tribunalul Constanţa a decis iniţial că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral nu avea calitatea necesară să dea în judecată municipalitatea pentru plajă, judecătorii Curţii de Apel au anulat această sentinţă şi au decis rejudecarea procesului pe fond.

Deși au avut câștig de cauză pe fond, magistrații analizează încă mai dacă Primăria Constanţa avea sau nu dreptul legal de a intabula plaja.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii