Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul Lucian Velea, creatorul Citatepedia.ro, are nevoie de sprijinul nostru!

ro

23 Mar, 2021 11:27 2134 Marime text
 
•           În 2005, Lucian Velea a pus bazele platformei citatepedia.ro, site care are un record de 850.000 de vizitatori unici pe lună.
•           În 2009, Citatepedia a devenit un proiect internațional, fiind lansat site-ul citatepedia.net, platformă ce cuprinde aproape un milion de texte, traduse în peste 40 de limbi.
•           Lucian Velea a fost diagnosticat din copilărie cu atrofie musculară spinală și încadrat ca persoană cu dizabilități grad I.
•           Starea sa de sănătate s-a deteriorat însă începând cu primăvara anului 2019.
•           În prezent, acesta are nevoie de circa 5.000 de euro.
•           „Sunt încă multe necunoscute, dar beneficiind de cele mai bune tratamente, mă pot întrema, astfel încât să duc mai departe proiectele pentru care mă trezesc în fiecare dimineață cu bucurie. De aceea, vă solicit sprijinul financiar, cheltuielile estimate pentru următoarele luni fiind de circa 5000 euro“, a explicat Lucian Velea.
 
Creatorul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri cultural-literar românesc - Citatepedia.ro, constănțeanul Lucian Velea, are nevoie de sprijin pentru a depăși un moment dificil în viața sa.
 
Diagnosticat din copilărie cu atrofie musculară spinală și încadrat ca persoană cu dizabilități grad I, Lucian Velea a absolvit facultatea de matematică-informatică și, la 33 de ani, s-a căsătorit cu Silvia, cei doi fiind părinții unei fetițe.
 
Citatepedia.ro, 850.000 de vizitatori unici
 
În anul 2005, constănțeanul născut în Brașov a creat citatepedia.ro, un site ce cuprinde mii de citate, aforisme, proverbe, replici și versuri, proiect ce s-a îmbogățit constant, prin aportul adus de peste 5000 de români.
 
Site-ul are un record de 850.000 de vizitatori unici pe lună.
 
Patru ani mai târziu, în 2009, Citatepedia a devenit un proiect internațional, fiind lansat site-ul citatepedia.net, platformă ce cuprinde aproape un milion de texte, traduse în peste 40 de limbi.
 
Aceasta nu este însă singura creație online a constănțeanului, iar acesta a pus bazele și unuia dintre cele mai populare dicționare online româno-englez, pe platforma ro-en.ro.
 
De asemenea, portofoliul său online include și proiectele vocabule.ro, miratico.ro și motiveromanesti.ro.
 
În prezent, starea de sănătate a informaticianului s-a deteriorat, începând cu primăvara anului 2019.
 
„Abia aștept să face iar cărți împreună“
 
«„Abia aștept să facem iar cărți împreună“, mi-a spus soția mea în timp ce așteptam într-un salon de spital intrarea în operație. Cu câteva zile înainte tocmai ieșise de sub tipar „Delicii pentru îndrăgostiți“, o carte la care am lucrat 5 ani și de care suntem foarte mândri», povestește creatorul pe pagina de Facebook dedicată strângerii de fonduri pentru intervenția medicală de care are nevoie.
 

Deși sunt o persoană cu dizabilități grad I încă din copilărie, ca urmare a unei afecțiuni genetice numite atrofie musculară spinală, am urmat studiile obișnuite până când am absolvit facultatea de matematică-informatică. La 33 de ani m-am căsătorit cu Silvia și avem împreună o fetiță, Codruța, a continuat acesta.

 
Din păcate, lucrurile s-au înrăutățit din punct de vedere al sănătății, începând cu anul 2019:
 

Starea mea de sănătate a fost relativ bună până în primăvara anului 2019, când a apărut o disfagie severă, care m-a pus în imposibilitatea de a mă hrăni normal. Singura soluție a fost o jejunostomă, adică un tub instalat chirurgical, care permite hrănirea direct pe intestinul subțire. Din cauza atrofiei musculare, aceasta a însemnat și să stau întins în pat tot timpul. Să stau e un fel de a zice, deoarece imediat ce mi-am mai revenit, mi-am reluat activitatea în aceste condiții, cu un monitor pe tavan și unul în stânga. Astfel am reușit să duc mai departe câteva proiecte începute, inclusiv publicarea câtorva cărți.

 
Ajutor financiar din partea multor oameni de bine
 

Treptat-treptat, situația mea s-a îmbunătățit, reușind să mănânc iarăși pe gură unele alimente. La aceasta au contribuit dragostea și răbdarea familiei mele, sprijinul prietenilor, dar și ajutorul financiar pe care l-am primit din partea multor oameni de bine și care mi-a permis cel mai bun tratament posibil. Când lucrurile mergeau cât se poate de promițător, m-am trezit cu o subocluzie intestinală, care mi-a făcut imposibilă chiar și hrănirea pe jejunostomă. Zece zile am fost perfuzat, timp în care a fost necesară instalarea unui cateter venos central, care permite hrănirea completă prin perfuzii pentru perioade lungi de timp. Între timp, subocluzia s-a rezolvat, dar hrănirea pe jejunostomă nu se poate face încă la parametrii optimi, pentru reechilibrare și pentru întărirea organismului, a explicat Lucian Velea.

 
În continuare, acesta a detaliat „cheltuielile de până acum cu această nouă provocare a vieții au depășit deja 1500 de euro (investigații medicale, spitalizare și tratament pentru subocluzie, inserare cateter venos central etc), iar cheltuielile în perioada imediat următoare vor fi pe măsură, adăugându-se la cele deja existente pentru hrănirea enterală (pe jejunostomă): • alimente speciale (de exemplu, varianta de hrănire cu aliment perfuzabil Kabiven costă circa o mie de euro pe lună) • consumabilele (perfuzoare, seringi de diferite tipuri, ser fiziologic etc) • suplimente nutritive speciale • analize medicale • alte cheltuieli medicale“.
 
Suma necesară pentru următoarele luni a fost aproximată la 5.000 de euro.
 

Sunt încă multe necunoscute, dar beneficiind de cele mai bune tratamente, mă pot întrema, astfel încât să duc mai departe proiectele pentru care mă trezesc în fiecare dimineață cu bucurie. De aceea, vă solicit sprijinul financiar, cheltuielile estimate pentru următoarele luni fiind de circa 5000 euro.

 
Pentru cei care nu pot face donații cu cardul bancar, sunt disponibile conturile:

Titular LUCIAN VELEA RO33BTRLRONCRT0113436101 în lei RO80BTRLEURCRT0113436101 în euro RO84BTRLUSDCRT0113436101 în dolari (deschise la Banca Transilvania)
 

Vă mulțumesc anticipat! Dumnezeu să vă binecuvânteze!, a  transmis Lucian Velea.

 Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii