Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Opt ani de la tragedia în care a murit pompierul-erou Daniel Fripis

ro

29 Aug, 2023 11:09 1182 Marime text
Marius-Daniel Fripis, pompierul mort în tragedia cu butelia GPL din Constanța. Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
  • Se împlinesc 8 ani de la tragedia cu o butelie GPL din municipiul Constanța, în care un pompier a murit în timpul intervenției din cauza exploziei buteliei.
 
29 august 2015 va rămâne veșnic în istoria ISU Dobrogea al Județului Constanța ca o zi care a provocat multă suferință și întristare în rândul personalului și membrilor familiei sublocotenentului (post-mortem) FRIPIS MARIUS-DANIEL care și-a pierdut viața în linia întâi, la datorie. 

În acea zi fatidică, pompierul constănțean a participat la o ultimă misiune în lupta pentru salvarea vieții semenilor.

Sâmbătă, 29 august 2015, la ora 11:26, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa a fost anunţat telefonic, prin apel la 112, că, în curtea unei locuinţe din municipiul Constanţa, o butelie cu GPL a luat foc în timp ce proprietarul unei case de pe strada Tabla Buţii încerca să o schimbe. 

Până la sosirea pompierilor, oamenii au încercat să stingă incendiul cu pături.
Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentului de Pompieri Constanţa-Oraş, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă. 

Daniel Fripis, comandantul echipei, s-a apropiat cu un furtun, fără să ezite, ca să stingă butelia. 

Exact în acel moment s-a produs explozia. 

Suflul i-a azvârlit casca de protecţie din cap, iar bucăţi mari de metal l-au lovit în faţă.
În urma accidentului comandantul echipajului de intervenţie a suferit leziuni incompatibile cu viața și fiind declarat decedat de medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul intervenţiei. 

Pentru curajul şi devotamentul său faţă de arma pompieri, Marius-Daniel Fripis a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler de preşedintele României. Totodată, în semn de recunoştinţă, unitatea unde pompierul a activat îi poartă acum numele - Detaşamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”.

Citește și:

„Să ne rugăm pentru sufletul lui şi să-l cinstim cu demnitate şi onoare!“: Constanța. Șapte ani de la tragedia în care a murit pompierul-erou Daniel Fripis (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii