Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:56 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Constanţa. Sinistru. Exercițiu IGSU. A început testarea sirenelor care anunţă situaţiile de urgenţă (galerie foto+video)

ro

18 Apr, 2017 10:44 2629 Marime text
Astăzi, 18 aprilie, începe exerciţiul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), organizat pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă - PROCIV 2017.Începând de astăzi până vineri, la nivel naţional, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.În perioada vizată, locuitorii Constanţei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 - 15.00.  

Cetăţenii sunt rugaţi să rămână calmi.UPDATE 2, ora 11.54

Conform programului exerciţiului „PROCIV 2017”, acesta s-a desfăşurat în Constanţa doar în cursul zilei de astăzi. Tot azi, fiind programate astfel de exerciţii în Brăila, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.
 
Mâine, 19 aprilie, exerciţiul se va desfăşura în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Pe 20 aprilie, sunt programate exerciţii în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu, iar în ultima zi, pe 21 aprilie, în Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.
 


UPDATE 1, ora 11.07

Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt ISU Dobrogea, a făcut o serie de precizări referitoare la exerciţiul de astăzi.
 

„Exerciţiul a urmărit modul de acţiune, în caz de dezastru, a autorităţilor locale. S-a primit o înştiinţare privind faptul că în judeţul Constanţa urmează să aibă loc un dezastru. Dispeceratul  a trimis un sms către toate primăriile de pe raza judeţului Constanţa. aceastea, la rândul lor, în maxim de un minut trebuie să confirme primirea acestui mesaj şi punerea în aplicare a sistemelor de avertizare, alarmare. (...) Unde nu sunt prevăzute, după cum se ştie de pe vremuri, se trag clopotele şi populaţia este anunţată prin intermediul lăcaşurilor de cult”, a spus Anca Chiriţă.

Sistemul de alarmare montat pe clădirea Primăriei nu a funcţionat, fiind nefuncţionat încă din iarnă. 

„Având în vedere că acest sistem nu a fost verificat de 27 de ani, la această dată, faptul că din 68 de sirene numai două electrice nu au funcţionat şi una electronică care a căzut din cauza timpului favorabil, considerăm că sistemul a funcţionat foarte bine”, a spus  Ştefan Taran.Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?

Comentarii