Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii locali de la Medgidia, porniţi împotriva taxei pe informare. Sorin Radu - „Ne-am lovit de o lipsă totală de transparenţă şi de comunicare“

ro

18 Mar, 2016 00:00 3223 Marime text
Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când cotidianul ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu sunt la curent cu acest subiect. Pe 25 februarie, vă aduceam în atenţie faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.
 
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe.
 
„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.
 
Tot pe data de 25 februarie, le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta întrucât de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. După ce în ediţiile anterioare am publicat punctele de vedere ale primilor nouă aleşi locali, în ordine alfabetică, după ce i-am contactat telefonic pentru a ne spune care este opinia lor cu privire la această taxă, în ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia OFICIALĂ a consilierului local Sorin Radu Elvis, primul şi singurul ales local care a trimis un punct de vedere oficial, în scris, pe adresa redacţiei, cu privire la situaţia semnalată. Redăm mai jos răspunsul consilierului local municipal, în forma în care acesta a sosit ieri pe adresa redacţiei.
 
„Referitor la solicitarea dumneavoastră de a va formula un punct de vedere cu privire la situaţia prezentată, va fac cunoscut faptul că, din punctul meu de vedere, această taxă de 5 lei/pagină este, în primul rând, o taxă extrem de mare comparativ cu preţurile practicate de către centrele de copiere documente. Iar în al doilea rând, este o taxă descurajatoare pentru toţi cetăţenii care doresc să solicite documente în baza Legii 544/2001, legea liberului acces la informaţiile de interes public. Este o taxă care a fost introdusă cu mulţi ani înainte şi care s-a rostogolit, de la an la an, fără să suporte modificări“, a explicat acesta în răspunsul transmis către ZIUA de Constanţa.
 
El mai spune că s-a lovit de lipsa de transparenţă a municipalităţii atât în calitate de cetăţean, cât şi în calitate de ales local. „Personal, consider că această taxă trebuie reintrodusă în Consiliu şi fie să fie diminuată cu mult ca valoare, fie să fie eliminată. Toţi cetăţenii au dreptul să fie informaţi corect şi la timp atunci când solicită informaţii de interes public, conform legilor în vigoare. Şi noi, consilierii locali, suntem tot cetăţeni ai Medgidiei şi ne-am lovit în nenumărate rânduri de o lipsă totală de transparenţă şi de comunicare, motiv pentru care am solicitat documente atât în baza Legii 544/2001, art. 7, cât şi în baza Legii 215/200, art. 51 (2)“, a nuanţat alesul local.
 
„Eu, personal, sunt unul dintre cei care au solicitat de curând o serie de documente de interes public în baza legilor mai sus invocate şi aştept cu nerăbdare atât documentele solicitate, dar mai ales «nota de plată». Nu este corect faţă de nimeni! Consider că trebuie să intervenim de urgenţă pentru a înlesni tuturor celor interesaţi liberul acces la informaţiile solicitate“, a conchis alesul local.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii