Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:33 29 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA

ro

23 May, 2022 14:26 407 Marime text
Premierul României, foto: facebook/ Nicolae Ionel Ciucă
  • Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk
 
Discuțiile au vizat securitatea energetică europeană și extinderea programului nuclear civil din România. Cu acest prilej, a fost subliniată importanța relației de parteneriat dintre România și SUA, în contextul necesității extinderii capacităților României de producere a energiei electrice, ca parte a demersurilor care pot contribui la consolidarea securității în regiune.
 
Astfel, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, precum și lucrările de întreținere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independența energetică.  Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR - Small Modular Reactor - pe baza tehnologiei deținute de compania americană NuScale.
 
Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluții vizează atât decarbonizarea - obiectiv european important, precum și nivelul înalt de  securitate sub semnul căruia se vor derula investițiile.
 
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulțumiri pentru susținerea acordată sistemului european de energie. “Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și  în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Ciucă.
 
Ambele părți și-au arătat disponibilitatea de a dezvolta parteneriatul România-SUA, atât în domeniul utilizării energiei nucleare, precum și în exploatarea gazelor, petrolului, energiei obținute din resurse regenerabile, în acest sens urmând a fi elaborat un plan de acțiune.
 
La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii