Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cîțu, la evenimentul ”Senatul copiilor” „Copiii trebuie implicaţi tot mai mult în procesul de decizie cu privire la chestiunile care îi privesc“ (VIDEO)

ro

01 Jun, 2022 14:52 1627 Marime text
Mesajul lui Cîțu, foto: facebook/UNICEF RomaniaSute de copii, însoţiţi de părinţi, au vizitat miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, curtea Senatului, cu prilejul unui amplu eveniment dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor, intitulat "Senatul Copiilor", unde au avut parte de numeroase activităţi şi surprize pregătite de organizatori.

"Mă bucur foarte tare să văd interesul pentru Senatul României şi pentru politică. Se pare că oamenii nu prea apreciază clasa politică, dar, dacă mă uit astăzi aici, se pare că oamenii vor să înţeleagă ce se întâmplă în această clădire. Este o zi specială astăzi - Ziua copilului. (...) Copii din Bucureşti şi din toate zonele ţării, dar şi copii din Ucraina vin astăzi aici pentru a se bucura de ziua lor, dar şi pentru a învăţa din drepturile lor. Copiii reprezintă un sfert din populaţia României şi o cincime din populaţia Uniunii Europene. Ei sunt şi viitorul, dar şi prezentul. Ca parlamentari ne dorim, sper să reuşim de cele mai multe ori, să adoptăm legi bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru copii. Este important să le oferim copiilor şansa de a-şi spune părerea, de a fi la masa discuţiilor atunci când deciziile sunt luate în beneficiul lor", a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în conferinţa de presă care a deschis evenimentul.El a anunţat lansarea, de la 1 Iunie, a platformei online senatjunior.ro, un instrument pentru cei mici, care explică într-un limbaj accesibil lor ce este Senatul, cum funcţionează, ce sunt legile şi cum sunt create, dar are şi multe alte informaţii despre procesul legislativ, acesta fiind primul website al unei instituţii din România dedicat copiilor. Prin intermediul platformei, copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative şi ale activităţilor parlamentare în general.

De asemenea, pentru a încuraja dialogul dintre factorii de decizie şi copii, Senatul a creat şi un grup de prietenie pentru copii, astfel încât aceştia să fie consultaţi periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc, ca o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.

"Cred în consultare şi în ideile copiilor, de aceea Senatul României va avea un grup de prietenie pentru copii. (...) Din ce în ce mai mult copiii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă pe scena politică şi este bine aşa", a punctat Florin Cîţu.


El a invitat apoi alături de el doi copii - Anda de 17 ani şi Toni de 15 ani - membri ai Boardului Copiilor din România, susţinut de UNICEF, care au vorbit despre importanţa participării copiilor şi a implicării lor în luarea deciziilor, dar şi despre problemele pe care le întâmpină.

"Sărbătorim şi în acest an Ziua internaţională a copilului împreună cu Senatul României, alături de copii, părinţi şi de numeroase organizaţii care le apără drepturile. Este important să îi implicăm mai mult pe copii şi pe tineri în luarea deciziilor, să extindem participarea acestora, astfel încât să creştem bunăstarea copiilor şi incluziunea celor vulnerabili. Ne bucurăm că Senatul încurajează dialogul dintre copii şi decidenţi, inclusiv prin crearea unui grup de prietenie şi invitaţia adresată copiilor să prezinte anual în Senat un raport legat de respectarea şi promovarea drepturilor copilului. (...) Este o zi fantastică!", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.


 Senatorul liberal Alina Gorghiu, vicepreşedintele Camerei superioare, i-a îndemnat pe copii să vadă sălile de unde se fac legile şi a anunţat că va milita ca vârsta de vot să scadă până la 16 ani.

Sursa: Agerpres 

Sursa video: faceebook/ UNICEF România 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii