Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciolacu Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

ro

27 Jan, 2024 10:03 676 Marime text
foto: Facebook.com Premierul Marcel Ciolacu a transmis, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, că autoritățile române treuie să contracareze orice distorsionare referitoare la istoria celor petrecute în urmă cu opt decenii.

„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată pe 27 ianuarie are o puternică rezonanță istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și reprezintă, totodată, un memento pentru noi toți, că cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului nu trebuie să se repete. În România, încercările repetate ale legionarilor de intimidare și excludere a comunităților evreiești din societate s-au materializat în acțiuni violente, distructive și ucigașe.

Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la București, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura și antisemitismul care au înveninat un întreg sistem și au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri și atacuri asupra proprietăților și sinagogilor. Toate aceste acțiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităților evreiești din țara noastră, în care libertățile și drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, arată un mesaj al lui Ciolacu. 

„Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o țară democratică și europeană”, mai arată acesta. 

„Ne revine obligația, față de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocități  greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului și de a promova educația, ca mijloc esențial de progres și de cultivare a toleranței. Demararea predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educației despre ceea ce a însemnat Holocaustul și consolidării conștiinței civice în rândul tinerilor”, mai punctează premierul României. 


Citește și: 

Consultările premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții Federației Sanitas
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii