Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cineva acolo, la primarie, il iubeste pe Costea Musu

ro

27 Aug, 2009 02:28 2681 Marime text
cap_1.jpgO bună perioadă de timp, Muşu a lucrat fără autorizaţie de construire, fapt recunoscut şi de Direcţia Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa

Aşa cum am mai sesizat în ediţiile trecute ale cotidianului ZIUA de Constanţa, pe strada George Enescu, la numărul 50, s-a ridicat o clădire păzită parcă de forţe... cereşti.

Toate ilegalităţile pe care societatea Imperial Group, patronată de Costea Muşu, beneficiarul lucrării, le-a făcut au fost trecute cu vederea şi date uitării. Nu s-a luat nicio măsură în afară de faptul că, la un moment dat, în luna septembrie a anului trecut li s-a retras autorizaţia de construire. În fapt, autorizaţia a fost anulată, fapt singular în istoria administraţiei Mazăre. De-a lungul timpului am prezentat cum Imperial Group a obţinut autorizaţia de construire fără a avea un certificat de descărcare de sarcini arheologice din partea Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional sau un aviz din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii. Autorizaţia a fost anulată prin dispoziţia de primar 4658 din 6 august 2008, pentru nerespectarea Certificatului de Urbanism. Însă, ce nu se cunoaşte şi constituie o ilegalitate este că autorizaţia nu poate fi anulată de emitent, ci de instanţă. Trebuie menţionat faptul că, o bună perioadă de timp, Muşu a lucrat fără autorizaţie de construire, fapt recunoscut şi de Direcţia Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, care a spus că, „în urma unui control din data de 17.07.2008, s-a constatat că lucrările de construire executate la imobilul din Constanţa, str. George Enescu nr. 50, (...) au fost executate fără a deţine autorizaţia de construire necesară (...)".

cladirea_lui_musu.jpgA fi sau a nu fi... prelata

Aşadar, istoria clădirii de pe strada George Enescu nr. 50 este presărată cu fărădelegi. De fiecare dată, Muşu a găsit un aliat puternic în primăria condusă de Radu Mazăre, ai cărei angajaţi încropesc parcă divinitatea care-l iubeşte pe patronul de la Imperial Grup, acolo sus. Se pare că, de data aceasta, ajutorul „divin" a venit din partea şefului Corpului de Control, Ionuţ Pripişi. Vecinii au înştiinţat, în luna februarie a acestui an, Corpul de Control că imobilul pe care „bunul" Muşu îl construieşte nu este acoperit cu o prelată, aşa cum ar fi trebuit şi că cei care trec pe stradă sunt puşi în pericol din cauza materialelor de construcţie care ar putea cădea pe stradă. Mai mult decât atât, întreg gunoiul rezultat în urma construcţiei, cât şi resturi ale unor cutii de bere, PET-uri sau pachetele de ţigări goale ale muncitorilor ajung în curţile vecine.

O lună mai târziu, Corpul de Control a răspuns că „beneficiarul imobilului, SC Imperial Grup SRL, a fost somat, conform art. 5 pct 14 din HCLM 10/2009 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa, să împrejmuiască cu plasă de protecţie nivelurile unde nu au fost executate închiderile exterioare, astfel încât curenţii de aer sau ploaie să nu împrăştie în zona imediată materialele de construcţii, conformându-se celor dispuse. Menţionăm că, pe viitor, lucrările de construcţii ce se execută în baza Autorizaţiei de Construire nr. 2051/3.03.2008 vor rămâne în atenţia noastră", se menţionează într-un răspuns semnat de directorul executiv adjunct, Dayan Fetislam. Se pare că şi la Corpul de Control se poartă „metoda Mazăre", de a lăsa adjuncţii să semneze actele adresate contribuabililor sau răspunsurile la adrese. Aşa cum am putut observa, şeful Corpului de Control, Ionuţ Pripişi, cel pe care Mazăre însuşi îl ameninţa în urmă cu ceva vreme că va fi dat afară, nu le are cu semnatul. Sau nu vrea să arate că este de partea lui Muşu?!

Noi pe cine somăm?!

Revenind la corespondenţa între vecini şi primărie, ajungem la o altă adresă, de la sfârşitul lunii iunie. După trei luni. Se arată că plasa de protecţie nu a fost montată şi că s-a montat în locul acesteia o pânză foarte subţire. Mai mult decât atât, cei care lucrează la blocul lui Muşu se pregăteau să-şi monteze schelele fără a avea acordul vecinilor pentru montarea acestora în spaţiul aerian de deasupra caselor lor. Ba, mai mult, o grămadă de moloz sălăşluia liniştită în mijlocul străzii. Răspunsul Corpului de Control s-a schimbat puţin: „Constructorul imobilului din str. George Enescu nr. 50 a fost somat, conform art. 5 pct 14 din HCLM 10/2009 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa, să împrejmuiască cu plasă de protecţie nivelurile unde nu au fost executate închiderile exterioare, astfel încât curenţii de aer sau ploaie să nu împrăştie în zona imediată materialele de construcţii, urmând ca, în caz de neconformare să fie sancţionat". Să recapitulăm: prima dată au somat beneficiarul, apoi constructorul. În baza aceloraşi articole, ale aceleiaşi Hotărâri de Consiliu Local. Ca să nu mai punem la socoteală grămada de moloz sau faptul că acoperirea lucrării nu s-a făcut în condiţii conforme cu HCLM-ul, în fapt, legea lui Mazăre. Aşadar, Pripişi şi Corpul lui nu respectă fix Hotărârea de Consiliu Local iniţiată de şeful Radu. Halal! Numai că nu ştim cum de, în cele patru luni scurse între cele două răspunsuri, nu s-a mai luat nicio măsură, nu s-a dat nicio amendă. Probabil că Pripişi a stat liniştit şi l-a lăsat pe Muşu să-şi facă de cap, închizând ochii la ilegalităţile lui. Nu reprezintă asta abuz în serviciu?!

„Sfântul" Pripişi

Contactat telefonic, şeful Corpului de Control a confirmat controlul care ar fi avut loc în urmă cu vreo săptămână, nicidecum în martie sau în iulie. „Le-am dat amenzi. Cinci milioane pentru depozitarea molozului pe spaţiul public şi trei - patru milioane pentru că nu aveau plasa de protecţie. Acum au pus-o. Eu nu pot să închid lucrarea aceea. Nici guvernul nu închide o investiţie de două milioane de euro", a spus Pripişi, foarte împăciuitor şi împăcat cu sine. Cu alte cuvinte, Ionuţ al nostru se compară cu Emil Boc. Şi a continuat: „Eu verific autorizaţia de construire (?!) şi dacă se respectă proiectul. Şi, în cazul acesta, se respectă". Aşadar, domnul Pripişi a verificat o autorizaţie de construire eliberată fără baze legale şi un proiect cu probleme. Dar, măcar se respectă. Fundaţia blocului lui Costea Muşu este sub nivelul celorlalte fundaţii ale caselor din vecinătate, caz în care soluţia arhitectului ar fi trebuit să fie retragerea cu 1,90 m şi construirea unei incinte de piloţi. Orice inginer constructor specializat în structuri de rezistenţă ar fi impus această modalitate de rezolvare a problemei. De altfel, se pare că arhitectul cu care Muşu a început proiectul s-a retras din afacere tocmai din cauza acestui aspect. Costurile fiind mari, iar procedura de durată, Costea Muşu a preferat să treacă peste normalitate şi peste lege numai pentru a-şi face pe plac. Aşa că arhitectul a părăsit corabia patronului de la Imperial Grup, care şi-a continuat în voie ilegalităţile.

Vom reveni.

{mos_ri:Costea Musu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii