Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:03 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cifra uriașă de afaceri a firmelor de pompe funebre după creșterea deceselor în România. La cât a ajuns

ro

15 Nov, 2021 17:22 1448 Marime text
  • Creșterea mortalității a dus la o mărire a cifrei de afaceri la firmele de pompe funebre în 2021.
  • După creșterea deceselor, oamenii obișnuiti nu vorbesc despre mortalitate.
 
Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre va depăşi jumătate de miliard de lei în acest an, pe fondul creşterii numărului persoanelor decedate şi ca urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de acest gen, se menţionează într-o analiză a Frames dată luni publicităţii, informează Agerpres.

Atingerea acestei cifre de afaceri a companiilor funerare nu a mai avut precedent în România, potrivit sursei citate.

Pandemia a făcut ca investiţiile în acest sector să crească semnificativ, iar numărul firmelor de profil să explodeze. În ultimul deceniu, cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre a crescut spectaculos, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.

"Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creşterii numărului persoanelor decedate şi urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre. Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanţelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei, firmele de profil au în prezent inclusiv oferte de plată în rate.

"Vorbim de un business care s-a extins semnificativ în ultimii ani şi care a ajuns să acopere tot spectrul de servicii funerare. Îmbălsămarea, coşciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanţuri economice care exploatează eficient întregul proces operaţional. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranţă apare reprezentantul unei firme care îşi oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă", se menţionează în analiză.

România a înregistrat, în 2020, un număr record de decese, de 297.345, cu cea mai mare creştere anuală, de 13,4%, a numărului de persoane decedate din 1990 şi până în prezent, conform Frames.

Cele mai multe decese, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, au fost cauzate de bolile ale aparatului circulator (162.780 de decese), urmate de tumori (49.769 de decese), boli ale aparatului respirator, inclusiv COVID (38.578), şi boli ale aparatului digestiv (15.318).

Cei mai mulţi decedaţi aveau vârsta de peste 85 ani (73.357).

Investițiile în domeniu au un mare potential de câștig.

"Investiţiile în domeniu, mai ales în zona de franciză, pot aduce un potenţial de câştig semnificativ celor care se încumetă să intre în această zonă de business. Cu un plan bine pus la punct de dezvoltare la nivel naţional şi servicii coordonate, se poate dezvolta o afacere semnificativă în acest sector'', apreciază analiştii Frames.

Potrivit analizei Frames, realizată la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activează în Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Braşov.

Perspectivele în privinţa mortalităţii în România sunt, din păcate, negative. Numărul deceselor creşte de la an la an pe fondul îmbătrânirii accentuate a populaţiei, a creşterii numărului bolnavilor şi, nu în ultimul rând, a obiceiurilor nocive ale românilor.

Sursa foto:  pexels.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii