Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei trei candidați pentru postul de judecător la CCR au primit avize pozitive în Parlament. Când va avea loc votul final

ro

27 Apr, 2022 15:55 1587 Marime text
CCR
  • Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat să se dea un vot separat pentru cei trei candidaţi, anunţând că, în urma respingerii acestei propuneri, reprezentanţii formaţiunii sale nu participă la vot.

Miercuri, Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; pe judecătorul Cristi Danileţ - susţinut de USR şi pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop - din partea AUR.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul în privinţa celor trei candidaturi în şedinţa din 3 mai. 

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a afirmat miercuri că experienţa profesională pe care a acumulat-o l-a adus la "o maturitate a activităţii ca jurist şi ca om", menţionând că va reuşi să contribuie la coeziunea din cadrul CCR, astfel încât să primeze interesul cetăţeanului şi instituţia să aibă o imagine bună.

"Consider că experienţa profesională pe care am acumulat-o m-a adus la o maturitate a activităţii mele ca jurist şi o maturitate ca om. CCR, ca şi CSM, unde am activat, este un organ colegial. Într-un organ colegial nu poţi să activezi dacă nu colaborezi, nu discuţi cu colegii, dacă nu eşti capabil să-ţi prezinţi punctele de vedere profesionist, argumentat, dar în acelaşi timp să ai răbdarea şi calmul necesar să asculţi şi opiniile celorlalţi, doar aşa poţi ajunge la un consens şi la a adopta hotărârile în spiritul legii şi al Constituţiei. Cred că voi reuşi să contribui la coeziunea din cadrul CCR, cred că voi reuşi să stimulez un dialog mai mare între CCR şi, de exemplu, Curtea de Justiţie a UE şi să ne armonizăm poziţiile între noi, astfel încât să primeze interesul cetăţeanului şi CCR să aibă o imagine bună", a spus Licu la audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Candidatul propus de AUR pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), prof. univ. Ioan Sabău-Pop, a declarat, miercuri, la audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale, astfel încât activitatea CCR să fie "primenită".

"Doresc să aduc o contribuţie şi am energia şi experienţa potrivită pentru a contribui la modernizarea statului român, la aşezarea şi ordonarea raporturilor de putere, pentru că asta face CCR, cum face un judecător la instanţă, în conformitate cu evoluţia şi progresul societăţii româneşti. (...) Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului", a spus Ioan Sabău-Pop.

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat miercuri că, în ultimii ani, Curtea Constituţională a României a devenit "un actor politic" şi s-a "îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei".

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii