Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune INSP despre pericolul de holeră din Marea Neagră

ro

14 Jun, 2023 14:03 2022 Marime text
Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În acest moment, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale –  EWRS (ECDC) și IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situației create prin ruperea barajului din Ucraina., transmite Inspectoratul Național de Sănătate Publică. 

Până în acest moment nu am fost înștiințați de către autoritățile de mediu, cu privire la posibilitatea existenței unei contaminări chimice și/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.

În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai.

Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme.,a mai punctat sursa citată. 

Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-ul DSP Constanța – https://dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/.

În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi  înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă.  

Specialiștii INSP urmăresc permanent site-urile și recomandările oficiale si pot reacționa în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neașteptate a unor factori de mediu.,a mai punctat Inspectoratul Național de Sănătate Publică.  



Citește și: Dezbatere publică la DSP Constanța. Subiectul principal - Calitatea apei de îmbăiere pentru sezonul estival 2023 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii