Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce reguli impunea Primăria pentru funcţionarea varietăţilor

ro

24 Mar, 2015 00:00 2049 Marime text
În urmă cu mai bine de 100 de ani, Primăria Constanţa impunea reguli stricte pentru funcţionarea spectacolelor de varietăţi. Regulamentul pe care îl prezentăm face parte din patrimoniul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 

1914 februarie 22, Constanţa. Regulament pentru funcţionarea spectacolelor de varietăţi (cafeuri - concerte - şantane).
 
Art. 1. Spectacolele de varietaţi (cafeu, concerte, şantane), nu pot să funcţioneze decât pe baza unei autorizaţiuni speciale acordate de Primărie antreprenorului respectiv. Schimbarea localului sau antreprenorului impune de la sine o nouă autorizaţiune din partea Primăriei.
Art. 2. Cel ce doreşte să deschidă un astfel de spectacol, va adresa Primăriei o cerere de autorizare, însoţită de timbrele legale. Odată cu cererea, solicitatorul va înainta Primăriei dovezi scrise că se bucură de bună purtare; că întruneşte condiţiunile de moralitate; că localul în care se vor da spectacolele îndeplineşte condiţiunea de higienă, salubritate, curăţenie şi siguranţă pentru spectatori.
Art. 3. Primăria este obligată, înainte de a acorda autorizarea să constate prin medicul şef, inginerul comunei, agenţii poliţieneşti şi prin ori ce alte mijloace, dacă solicitatorul îndeplineşte condiţiunele prevăzute la art.2. şi dacă dovezile presentate sunt serioase. Ea poate cere şi alte dovezi dacă cele presentate, nu i se par suficiente. Numai în urma tuturor acestora şi pe baza unei încheieri motivate, Primăria va acorda sau respinge cererea de autorizare.
Art. 4. Orele de spectacole vor fi până la 12 ½ noaptea pe baza taxei percepută de comună; antreprenorii vor putea însă obţine autorizaţiuni speciale pe baza cărora să poată prelungi spectacolele şi după această oră, în acest caz însă, vor plăti o nouă taxă comunală potrivit legei maximului.
Art. 5. Este strict interzis artiştilor, artistelor sau vre unui interpus al lor, de a face chetă în sala de spectacole, şi de a pătrunde în sală. Antreprenorul va percepe o taxă de intrare.
Art. 6. Antreprenorii sunt obligaţi să aibă afişate în salele de spectacole şi pe mese, tarife cu preţul fiecărei consumaţiuni în parte. Aceste tarife vor trebui să fie dinainte aprobate şi semnate de Primarul comunei.
Art. 7. Este strict interzis antreprenorilor, să oblige pe artişti şi artiste a’şi procura hrana în localurile antreprenorilor, locuinţă în camerile sau hotelurile ce ei ar fi având, ori a le impune vre un fel de consumaţiuni şi obligaţiuni în această privinţă.
Art. 8. Primăria îşi rezervă dreptul ca ori când prin medicii săi, să constate higiena şi starea sanitară a localurilor de spectacole, şi a lua măsuri în consecinţă. Artiştii şi artistele angajaţi de antreprenorii unor asemenea localuri, nu vor fi admişi la asemenea reprezentaţiuni, fără a presenta un certificat de sănătate din partea medicului desemnat de primărie. Certificatele se vor reînnoi la fiecare 8 zile dacă vor locui mai multă vreme în oraş.
Art. 9. Contravenitorii de la dispoziţiunile acestui regulament vor fi daţi judecăţei, iar în acest caz de recidivă, li se va ridica autorizaţiunea dată.
Art. 10. Antreprenorii localurilor de varietăţi, şi personalul artistic al lor, rămân încă obligaţi a se supune tuturor îndatoririlor referitoare la ei, din legea de organizare a teatrelor din România, şi din regulamentul acelei legi. Orice alte dispoziţiuni anterioare acestora, sau contrare legei şi regulamentului de organizarea teatrelor din România, sunt şi rămân abrogate.
 
(SJAN Constanţa, fond Primăria Constanţa, dosar 48/1914, f. 33)
 
Fragment din volumul „Constanţa. Mărturii documentare, vol. I, Regulamente ale administraţiei locale (1879-1949)“, coordonat de Virgil Coman şi Constantin Cheramidoglu.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii