Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCINA, gazda unei conferinţe despre arbitraj Ştefan Deaconu - „Arbitrajul este o formă elegantă de soluţionare a litigiilor comerciale“ (galerie foto)

ro

10 Jun, 2017 00:00 3330 Marime text
Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Centrul Enterprise Europe Network şi Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României au organizat, în data de 9.06.2017, Conferinţa „Arbitrajul comercial intern şi internaţional. Actualitate şi perspective, în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“.
 
Evenimentul s-a adresat arbitrilor, avocaţilor, consilierilor juridici, personalului de specialitate din cadrul curţilor de arbitraj, dar şi agenţilor economici care doresc să cunoască avantajele soluţionării unui litigiu pe calea arbitrajului.
 
Conferinţa a fost moderată de Andrei Săvescu - coordonator juridice.ro şi Ruxandra Serescu - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, avându-l ca invitat special pe Marin Voicu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Nu în ultimul rând, la eveniment a fost prezent şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României. De asemenea, la conferinţă au participat speakeri renumiţi specialişti în domeniu, printre care s-au numărat Ştefan Deaconu - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Bazil Oglindă - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Dan Frangeti - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, Andrei Săvescu, Sorina Olaru - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Florian Niţu - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Cristina Florescu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Anca-Jeanina Niţă - judecător Tribunalul Constanţa, Secţia Contencios şi Administrativ Fiscal, Gabriel Mihai - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa.

Iată ce subiecte au fost dezbătute!

Temele conferinţei au fost: „Importanţa arbitrajului pentru mediul de afaceri“ - prof. univ. dr. Ştefan Deaconu; „Metode de eficientizare a procedurii arbitrale în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“ - conf. univ. dr. Bazil Oglindă; „Despre supleţe şi modernitate în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală. Structură, tendinţe, deziderate“ - av. Sorina Olaru; „De ce arbitrajul rămâne opţiunea cea mai potrivită pentru soluţionarea diferendelor în afaceri şi cum Noile Reguli fac arbitrajul preferabil“ - av. Florian Niţu; „Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din contracte administrative“ - dr. Anca-Jeanina Niţă; „Particularităţile clauzei arbitrale în arbitrajul maritim“ - prof. univ. dr. Gabriel Mihai; „Inovaţii privind eficienţa şi transparenţa cu impact în promovarea diversităţii în arbitrajul internaţional“ şi „Consideraţii preliminare la iniţializarea unui arbitraj“ - lect. univ. dr. Cristina Florescu.
 
„Arbitrajul comercial este o formă elegantă şi rapidă de soluţionare a litigiilor comerciale care izvorăsc între comercianţi în cadrul contractelor pe care ei le încheie. În al doilea rând, aş spune în regim de confidenţialitate. Competitorii economici nu vor şti despre ce este vorba în acel dosar. De regulă, pot fi două tipuri de litigii: interne şi internaţionale, fie între o firmă românească şi una internaţională, fie între două firme internaţionale care aleg să se judece în arbitraj în România.
 
Litigiul poate dura, în medie, un an în procesele internaţionale şi şase luni în cele interne. Deciziile pe care le ia Curtea de Arbitraj sunt definitive şi ele sunt executorii de drept. Prin urmare, nu trebuie să mai ceri un proces pentru punerea lor în executare. Acesta este un avantaj, pentru că nu există niciun fel de distincţie între o hotărâre judecătorească pronunţată de instanţele obişnuite şi o hotărâre arbitrală. Costurile diferă în funcţie de valoarea litigiului. Acestea merg de la 8% până la 0,2% din valoarea litigiului. Astfel, cu cât litigiul este mai mare, cu atât procentul este mai mic.
 
Sunt şi procese cu valori mari, mai ales în domeniul construcţiilor, infrastructurii, care au valori de peste zeci de milioane de euro. În general, sunt multe litigii în zona de construcţii, infrastructură, agricultură, sistemul bancar. Nu soluţionăm litigiile dintre bănci şi consumatori. În ceea ce priveşte Dobrogea, aş putea spune că există un anumit specific care vine din zona comercial-maritimă“, a explicat Ştefan Deaconu, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
 
„Arbitrajul are o serie de avantaje. Se judecă rapid, în regim de confidenţialitate. Părţile îşi pot nominaliza arbitrii. Pentru un comerciant înseamnă foarte mult, în sensul că el ştie că acel litigiu va fi soluţionat de o persoană în care are încredere. Este important acest lucru, mai ales că în lume arbitrajul se bazează pe încredere“, a mai punctat Ştefan Deaconu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii