Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucurie în rândul copiilor. 7 iulie 1883 Apărea romanul pentru copii „Aventurile lui Pinocchio” (video)

ro

07 Jul, 2020 09:26 2381 Marime text
  • Prima jumătate a cărții a aparut în serial între 1881 si 1883, si ulterior a fost asamblată și completată ca o carte pentru copii.
  • Romanul este considerat un clasic al literaturii pentru copii si sta la baza multor opere de artă derivate

În anul 1883 apărea romanul pentru copii „Aventurile lui Pinocchio”, scris de autorul italian Carlo Collodi.

Prima jumătate a cărtii a aparut în serial între 1881 si 1883, si ulterior a fost asamblată și completată ca o carte pentru copii.

Cartea povesteste aventurile lui Pinocchio, o marioneta care a prins viață, și ale săracului sau tată, un tâmplar pe nume Geppetto.

Romanul este considerat un clasic al literaturii pentru copii si sta la baza multor opere de artă derivate, cum ar fi filmul Disney „Pinocchio” din 1940. Pentru aceasta opera, una dintre cele mai cunoscute din literatura, autorul italian a vandut drepturile pentru o suma cu care si-a plătit chiria mai putin de 12 luni.

În anul 1881, jurnalistul toscan a început sa contribuie regulat la una din primele reviste pentru copii din Italia, “Ziarul pentru copii” (“Il giornale per I bambini”), care în primul său număr a publicat primul episod din “Aventurile lui Pinocchio”, intitulate la vremea aceea “Storia di un burattino” (“Povestea lui Burattino”). Dacă numele lui a fost la inceput remarcat mai ales pentru contribuția sa ca jurnalist și ca autor de manuale școlare, succesul mondial al cărții scrise doar pentru amuzament “Aventurile lui Pinocchio” a dat faima și celebritatea lui Collodi.

Cunoscuta poveste a lui Pinocchio fost tradusa în zeci de limbi, a cunoscut adaptari facute de scriitori celebri cum ar fi Alexei Tolstoi și numeroase ecranizari, mai ales de desene animate.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Surs video: Youtube/ Romania Animata

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii