Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:38 19 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti” Constanța continuă tradiţiile Diviziei 9 Active, înfiinţată în urmă cu 139 de ani

ro

01 Nov, 2017 19:24 2165 Marime text
Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, în forma actuală, este una din cele mai noi unităţi ale Armatei României, fiind înfiinţată la 1 octombrie 2009.

Din anul 2017, prin Ordinul Statului Major al Apărării, Brigada 9 Mecanizată “Mărășești" a preluat şi continuă tradiţiile glorioase ale Diviziei 9 Active, înfiinţată în urmă cu 139 de ani, în baza Instrucţiei ministeriale numărul 10557 din 1 noiembrie 1878.

Începând cu data de 19 aprilie 2017, cu avizul favorabil al Serviciului Istoric al Armatei, ziua aniversară a Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești” se mută din data de 1 octombrie în data de 1 noiembrie

Preluarea tradiţiilor de luptă ale Diviziei Active, prima mare structură de forţe terestre din regiunea Dobrogea, reprezintă pentru întreg personalul brigăzii un gest de mândrie şi respect faţă de înaintaşii dobrogeni şi în acelaşi timp un imbold pentru îndeplinirea misiunilor la un înalt standard.

Scurt istoric:

Divizia 9 Activă a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 1878 şi cu cîteva luni mai târziu, în conformitate cu Înaltul Decret nr. 373 la 22 februarie 1879, aceasta a fost dislocată în Dobrogea şi a fost prima mare structură de forţe terestre în această provincie la comanda acesteia fiind numit generalul de brigadă George Angelescu care s-a distins în Războiul de Independenţă (1877 - 1878).

Marea unitate a avut iniţial reşedinţa la Tulcea până în anul 1882 când a fost mutată la Constanţa şi a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea.
În anul 1903 prin ordinul circular nr.15 i s-a schimbat denumirea în Divizia 9 Infanterie.

În Primul Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la operaţia de la Mărăşeşti ducând lupte de apărare în sectorul cel mai greu încercat al dispozitivului Armatei a 2-a. În 1917, Diviziei 9 Infanterie i-a revenit sarcina de a apăra sectorul cel mai greu şi mai încercat al, în cadrul celei mai importante operaţii de apărare a Armatei Române, la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la acţiunile militare desfăşurate în Crimeea, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, la Oarba de Mureş, Carei şi Satu Mare şi, ulterior, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei.

În semn de cinstire a eroismului ostaşilor căzuţi la datorie pe timpul luptelor din primul şi cel de-al doilea război mondial vara anului 1917, în anul 1957, la aniversarea a 40 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti , Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onorifica „Mărăşeşti”.

Începând cu 1994 glorioasele tradiţii ale Diviziei 9 Infanterie Mărăşeşri au fost preluate de Corpul 9 Activ transformat ulterior în Comandamentul 9 operaţional şi desfinţat mai târziu, în anul 2004.

La data de 1 octombrie 2009, în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare al Ţării şi ordinelor Ministerului Apărării Naţionale M.S-24 şi M.S-65 a fost constituită în garnizoana Constanţa, Murfatlar , Medgidia şi Topraisar, Brigada 9 Mecanizată, prin transformarea Comandamentului Brigăzii 1 Logistică Prahova, preluarea unor unităţi dobrogeneale aparţinând fostei Brigăzi 34 Infanterie şi înfiinţarea altora noi.
Începând cu data de 1 aprilie 2010, Brigada 9 Mecanizată primeşte denumirea istorică "Mărăşeşti" prin ordinul Ministrului Apărării Naţionale nr. CP +2467 din 23 martie 2010.

De la înfiinţare şi până în prezent, Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", mare unitate tactică de forţe terestre, aparţinâd Diviziei 2 Infanterie "Getica", îşi menţine şi dezvoltă nivelul capacităţii operaţionale prin executarea tuturor activităţilor de instruire naţională şi în cadru multinaţional, în locurile de dispunere la pace, în poligoanele/terenurie de instrucţie naţională, din afara ţării şi din teatrele de operaţii, pentru a fi gata, în termenele prevăzute, să-şi îndeplinească sarcinile specifice apărării naţionale, apărării colective în context aliat şi în cadrul iniţiativei SEEBRIG.

”La împlinirea a 139 de ani de tradiții militare, comanda Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești" urează LA MULȚI ANI tuturor camarazilor care au servit şi servesc țara, lucrând în această mare unitate” - .

Ti-a placut articolul?

Comentarii