Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Aurescu „Ziua Națională, un prilej pentru a reafirma importanța centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naționale“

ro

01 Dec, 2021 16:11 1247 Marime text
  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă miercuri, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale, unde a transmis că pentru noi, românii, 1 Decembrie reprezintă mai mult decât marcarea unui moment istoric important – este un reper simbolic al solidarității noastre în fața tuturor dificultăților cu care ne-am confruntat ca națiune, pe care le-am depășit și le vom putea depăși în continuare, cu încredere în forța noastră proprie.
Cu prilejul Zilei Naționale a României , 1 Decembrie 2021, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat următorul mesaj:

,,Ziua Națională a României este, pentru mine, un prilej deosebit de a transmite românilor de pretutindeni gânduri de sănătate, bunăstare și prosperitate, chiar și într-un context global dificil, influențat în continuare de efectele pandemiei de COVID-19 și de multiple provocări.

Pentru noi, românii, 1 Decembrie reprezintă mai mult decât marcarea unui moment istoric important – este un reper simbolic al solidarității noastre în fața tuturor dificultăților cu care ne-am confruntat ca națiune, pe care le-am depășit și le vom putea depăși în continuare, cu încredere în forța noastră proprie.

Ziua Națională un prilej pentru a reafirma importanța centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naționale 

Pentru diplomația română, Ziua Națională reprezintă și un prilej pentru a reafirma importanța centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naționale în realizarea politicii externe, precum și protejării tot mai performante a intereselor și drepturilor cetățenilor români în străinătate. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin misiunile diplomatice și consulare ale României, oferirea adecvată de asistență consulară și gestionarea situațiilor dificile în care s-au aflat sau se vor afla cetățenii români continuă să reprezinte linii prioritare de acțiune.

Lecțiile învățate în timpul pandemiei au dat și startul unui proces de adaptare instituțională și societală pe termen lung

În acest sens, lecțiile învățate în timpul pandemiei au dat și startul unui proces de adaptare instituțională și societală pe termen lung, prin reafirmarea valorilor noastre fundamentale și a atașamentului față de norme și principii democratice, cu obiectivul creșterii rezilienței ca stat și societate în fața provocărilor de orice natură și a capacității de gestionare la cei mai înalți parametri a riscurilor, amenințărilor și provocărilor regionale și globale.

O componentă fundamentală a acestui proces de reflecție asupra adaptării obiectivelor noastre la tendințele actuale, inclusiv prin reacții mai rapide și mai eficiente, este reprezentată de anticipare, spiritul de inițiativă și pregătirea strategică pentru a răspunde în mod eficace provocărilor viitoare.
În aceeași măsură, în plan diplomatic, consolidarea rezilienței strategice a României și a relevanței noastre pe plan extern face parte din viziunea noastră pentru viitor. Ancorată în valori și obiective strategice pe termen lung, diplomația română a construit și dezvoltat, în ultimul an, repere importante în această direcție.

Dincolo de noile repere ale mediului international și răspunsul la acestea, fundamentele politicii noastre externe rămân aceleași - creșterea profilului țării noastre în Uniunea Europeană și în cadrul NATO pentru atingerea obiectivelor noastre comune, precum și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, concomitent cu susținerea și promovarea valorilor democratice, a respectării dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli și susținerea fermă pentru multilateralismul eficient și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Toate aceste linii directoare au fost reconfirmate sistematic de acțiunea diplomatică pe parcursul acestui an.

Momentul Zilei Naționale ne face să reflectăm nu numai la trecut, ci și la viitor

Inevitabil, momentul Zilei Naționale ne face să reflectăm nu numai la trecut, ci și la viitor. Vom aniversa anul viitor 160 de ani de la crearea Ministerului Afacerilor Străine. România a făcut pași însemnați în ceea ce privește eficientizarea și modernizarea acțiunii sale diplomatice. Păstrez, în același timp, convingerea fermă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens național, coerentă și predictibilă, care să conducă la rezultate concrete care să contribuie la bunăstarea și la securitatea cetățenilor români.

În orice provocare majoră există însă și ferestre de oportunitate care nu trebuie ratate. Trăim în continuare o perioadă în care acestea au o importanță deosebită și ne îndeamnă să gândim profund împreună, cetățeni români din țară și din străinătate, de 1 Decembrie 2021, la valorile solidarității și ale consecvenței în construirea unui viitor rezilient.


La mulți ani, România!

La mulți ani tuturor românilor!”


Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii