Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:09 21 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR lansează o monedă din aur cu tema "Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium"

ro

02 Mar, 2020 10:13 855 Marime text

Banca Naţională a României lansează luni în circuitul numismatic o monedă din aur  cu tema "Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium", informează BNR printr-un comunicat de presă.

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 martie 2020, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema „Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium”.

Moneda  este din aur, are o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, diametrul de 13,92 mm, greutate de 1,224 g şi cant zimţat.

Aversul monedei prezintă o fibulă și un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârșova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” și stema României.

Reversul monedei prezintă bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârșova) și inscripțiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” și ,,CARSIUM”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 1.000 monede din aur.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare este de 480,00 lei.

Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursă foto: BNR

Ti-a placut articolul?

Comentarii