Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”. Este Ziua Inginerului Român (video)

ro

14 Sep, 2020 08:36 2002 Marime text
  • Ziua inginerului român este sărbătorită, anual, la 14 septembrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern 525/2000.
  • În unele țări din Europa titlul de inginer este limitat prin lege doar la persoanele cu diplomă în inginerie.
Un inginer este o persoană cu o pregătire tehnică - teoretică și practică, obținută într-un institut de învățământ superior, care practică ingineria.

Spre deosebire de oamenii de știință, care studiază natura și fenomenele naturale pentru a stabili principii, axiome și teoreme, inginerii aplică principiile teoretice din matematică și fizică pentru a crea un produs concret, ca de exemplu un rulment sau o tastatură de telefon.

Inginerii pot profesa în proiectarea, organizarea, conducerea și întreținerea proceselor tehnologice din industrie, agricultură, sau și din administrație. Inginerii pot fi și cercetători științifici în diverse domenii de specialitate.

În unele țări din Europa titlul de inginer este limitat prin lege doar la persoanele cu diplomă în inginerie. În Canada, titlul de inginer este limitat doar la persoanele care profesează ingineria.

Un articol impresionant, descoperit în colecția „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, îl are ca protagonist pe Anghel Saligny, legenda ingineriei românești, cel care și-a pus geniul creator în slujba unor lucrări ce stau în picioare și astăzi, după mai bine de un secol.

Remarcabil inventator, autor al unor soluții originale și îndrăznețe, premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat, academician, ministru și pedagog, inginerul Saligny a fost și un om special, de o modestie și o discreție emblematice doar pentru oamenii cu adevărat valoroși.

Textul din care cităm mai jos, intitulat „A trecut un om!” este publicat în ziarul „Dobrogea Jună” nr. 126, din 26 august 1923  și se referă la trecerea prin oraș a inginerului Saligny, „chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren”. 

Sosit să ia măsuri pentru construirea liniei ferate Constanţa-Techirghiol, profesionistul desăvârșit și-a făcut treaba în liniște, cu responsabilitate și discreție, fără a avea nevoie de surle și trâmbițe, de primiri oficiale sau ovații populare.

  „Zilnic gazetele locale înregistrează sosirea sau plecarea din localitate a d-lui Brătianu, Moşoiu, Cosma, a diferiţilor curieri diplomatici, după cum deseori, citim că d. prefect al judeţului a plecat sau d-l primar a sosit de la Bucureşti unde a făcut etc., etc.

Alaltăieri a sosit însă în localitate un om, un om în adevăratul înţeles al cuvântului, un om care pentru ţara întreagă înseamnă ceva şi pentru care noi Dobrogenii a fost un Mesia. Este vorba de bătrânul inginer Saligny, cel ce a pus cea dintâi piatră pentru construirea portului Constanţa, cel ce a dovedit lumii că inginerii români sunt capabili să facă ceva şi în sfârşit, cel care a construit podul de la Cernavodă peste Dunăre. 

El a legat Dobrogea noastră de trupul ţării, el a făcut să vieze românismul pe meleagurile acestei provincii transitate. Şi a trecut cu trenul, fără să facă zgomot în jurul său, a trecut chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren. Şi-a venit din nou în Dobrogea, nu să se plimbe, nici să fleurteze, ci să adaoge încă o perlă la colanul de binefaceri pe care una câte una, le-a înşirat aci şi aiurea.

A venit să ia măsuri pentru cât mai urgenta construire a linii ferate Constanţa-Techirghiol, chestiune despre care ne ocupăm separat în altă parte a ziarului nostru.
Şi când astfel a călătorit şi a trecut pe la noi inginerul Saligny, ne gândim cu scârbă la fantoşii politici care când îşi plimbă hoitul pe undeva, prin forţa administrativă, adună lume, lume multă ca să-i vadă şi să-i salute cu smerenie...”  

Citește și: #DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”

 

Sursa foto: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ Stiri SalajeanulTV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii