Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banii cheltuiti, scolile nereparate

ro

23 Oct, 2007 00:00 2142 Marime text
1193080203.jpg

Anul scolar in judetul nostru a debutat cu stangul. Scoli darapanate, lucrari de reparatii incepute si neterminate si mai ales copii ramasi in strada pentru ca imobilul in care se invata trebuia reabilitat.

Desi pana in acel moment Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a alocat pentru reparatii, prin Hotararile de Guvern nr. 300, 454 si 617, peste 36.000 mii lei, unele primarii nu au catadicsit nici macar sa inceapa lucrarile. "Din banii intrati in contul primariilor, au fost cheltuiti pana acum in jur de 50%, a apreciat cu cateva zile inainte de inceperea noului an, inspectorul scolar general Marian Sarbu.

Bani multi cheltuiti, rezultate slabe

Potrivit inspectorului Adriana Gheorghe, cele mai mari probleme erau la acea data la cele trei unitati scolare din Baneasa. "Este vorba de gradinita Sfantul Andrei, liceul si scoala de arte si meserii din Baneasa. Pentru ca toate prezinta fisuri ale cladirii acestea sunt un pericol pentru elevii care vor incepe scoala in curand", a afirmat aceasta. In acelasi timp, in localitatea Tortomanu, autoritatile nu au inceput lucrarile de reabilitare la grupurile sanitare ale unitatii de invatamant. Spre indignarea ISJ, la Corbu, licitatia pentru repararea scolii nici nu incepuse, in timp ce, la Fantanele, lucrarile erau de abia in stadiu de proiectare. Alte unitati care la 15 septembrie nu demarasera consolidarea sunt cele de la Mosneni si Dulcesti. Desi din acel moment a trecut mai mult de o luna, se pare ca reabilitarea scolilor nu a avansat prea mult. Si asta in ciuda sumei mari de bani cheltuite de primariile din judet. De curand, guvernul a suplimentat fondurile printr-o noua HG. Inspectorul de imagine al ISJ, Anamaria Burada a declarat ca "pana acum pe HG 300 s-au folosit 88,5 %, pe HG 454, 91,5 % in timp ce pe HG 617, procentul este de 100% . Din ultima finantare de la guvern primarii au cheltuit tot pentru lucrarile de la scoli, 36,4 % din fondurile alocate".

Scolile, in carca primarilor

Potrivit sefului Compartimentului tehnic al ISJ, Silica Rosculet, toate licitatiile din acest an pentru reparatii la unitatile scolare au fost organizate de primariile din judet. Aceasta a declarat ca, rareori edilii locali accepta ca reprezentantii ISJ sa asiste la procedura de licitatie. "Am fost primita doar la trei sau patru licitatii organizate in judet in timp ce la altele am fost categoric refuzata", a afirmat intrigata Rosculet. Pe de alta parte se pare ca si, in ceea ce priveste supravegherea lucrarilor de reparatii, atributiile ISJ sunt limitate. Se pare ca de cand cu descentralizarea, aceasta institutie a scapat de responsabilitati. Potrivit inspectorului Burada, ea nu mai raspunde nici de incalzirea scolilor si nici de banii cheltuiti pentru reparatii. "Lunar primarii sunt obligati sa trimita adrese prin care sa informeze care este stadiul reparatiilor", a explicat aceasta. Aratand ca ii pasa, sefa Compartimentului Tehnic a adaugat: "Desi nu am aceasta obligatie, eu ma mai duc sa verific care este stadiul lucrarilor. A observat acest lucru, si echipa de control a primului ministru cand a sosit la Constanta care a afirmat ca imi depasesc atributiile". Aceasta a mai spus ca singurul lucru pe care il poate face ISJ pentru urgentarea lucrarii il reprezinta blocarea finantarii. Desi aplicarea acestei masuri sau a penalitatilor pentru firmele care nu respecta contractul ar fi fost indicate acest lucru nu s-a intamplat. Probabil ca, pentru reprezentantii ISJ sunt suficiente doar simplele amenintari care se dovedesc a fi ...apa de ploaie.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii