Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ați muncit în străinătate? Cel mai probabil aveți dreptul la recuperarea taxelor!

ro

26 Sep, 2022 13:15 1457 Marime text
sursa foto: Pexels.com
  • Cei care au muncit în străinătate au posibilitatea să își recupereze taxele plătite în plus în țara în care au muncit, însă doar o mică parte dintre aceștia o fac.
  • Unul dintre motivele pentru care cei mai mulți abandonează gândul acesta este frica cauzată de lipsa informațiilor corecte.
  • Să înlăturăm convingerile înșelătoare și să ne familiarizăm cu procesul de rambursare de taxe – ce ar trebui să știe cei care se întorc în țară și se gândesc la începerea acestui proces?

Care sunt temerile principale ale oamenilor?

Pe măsură ce numărul celor care se întorc în România crește, tendința unor temeri nefondate devine mai pronunțată.
Îngrijorarea principală constă în faptul că procesul este destul de formal și complex.
Totuși, recuperarea taxelor este cea mai buna opțiune când vine vorba de recuperarea banilor plătiți în plus din taxe.

 
Unul dintre miturile frecvente este acela că, după recuperarea taxelor, nu se vor mai putea întoarce în țara respectivă.
O altă frică este pierderea pensiei sau a altor garanții sociale.
Drept urmare, românii care se întorc din străinătate evită să își declare veniturile și pierd banii care li se cuvin.

 
Declararea veniturilor este obligatorie, atât în România cât și străinătate.
Procesul acesta este supravegheat de Inspectoratul Fiscal de Stat și există un acord de evitare a dublei impozitări între statele membre ale UE.
Acest acord asigură impozitarea doar într-o singură țară, chiar dacă rezidența este în alta.
Un lucru de remarcat este faptul că rambursările de taxe nu au legătură cu celelalte garanții sociale.
Aceasta este doar o parte a declarației și o modalitate legală de a recupera plățile în exces.
Așa că dacă ați muncit în străinătate și nu sunteți sigur de pasul acesta, uitați de miturile nerealiste și începeți procedura de recuperare.

Pe ce anume ne focusăm?

După ce am înlăturat suspiciunile legate de acest proces, continuăm să ne focusăm pe procesul în sine. Care este cel mai important lucru pe care nu ar trebui să-l scăpați din vedere?
  • Documentele întocmite corect
Procesul rambursării taxelor este destul de obositor și necesită mult timp. În funcție de țara în care ați lucrat, documentația poate varia.
Documentul comun ar fi copia actului de identitate (buletin sau pașaport, după caz), precum și contractele de muncă, fișele de plată pentru ultima perioadă muncită și alte formulare specifice legate de venituri și impozite.
De obicei, această parte a procesului dă multe bătăi de cap. Se întâmplă adesea să lipsească documentele primite de la angajatori. 

 
De exemplu, o rambursare a taxelor din Olanda va fi posibilă doar dacă aveți fișa fiscală anuală de la firma din Olanda (Jaaropgave) și numărul de identificare, BSN sau SoFi number.
Lipsa acestor documente îngreunează foarte mult procesul recuperării taxelor.
Dacă totuși nu le-ați păstrat, puteți apela la specialiști în acest domeniu care vă ajută să le obțineți și să recuperați suma maximă posibilă.
Dacă aveți toate documentele cerute, puteți aplica pe cont propriu, direct la birourile fiscale din țara în care ați lucrat.

sursa foto: Pexels.com

 
  • Termenul limită de depunere a dosarului 
Un alt lucru important de care ar trebui să ținem cont este termenul de prescripție care se aplică oricărei persoane care a lucrat în străinătate în ultimii ani dar a decis să-și declare venitul doar cu un an mai târziu. Termenul acesta este perioada individuală în care plățile excedentare provenite din impozit mai pot fi recuperate. La sfârșitul acestui termen, recuperarea taxelor va fi imposibilă iar banii dumneavoastră vor fi trimiși la bugetul de stat.
Termenul acesta este fixat de fiecare țară în parte. Plățile excedentare pot fi de obicei recuperate pe ultimii 3-5 ani. Așadar, înainte să începeți acest proces, asigurați-vă că vă încadrați în acest termen de prescripție al țării în care ați muncit. 

Cea mai frecventă întrebare: De ce anume depinde rambursarea taxelor?

Suma de bani rambursată fiecărei persoane este individuală și depinde de mai mulți factori. De exemplu, românii care au muncit în Olanda primesc înapoi, în medie, 800 de euro. Cu toate acestea, suma este calculată în funcție de perioada muncită, veniturile realizate și taxele plătite. Valoarea impozitului poate ajunge până la 42% din venitul total realizat. Există posibilitatea recuperării impozitului complet, dacă veniturile realizate în cursul anului nu au depășit pragul de impozitare stabilit de fiecare țară.

Aspecte – cheie 

Așadar, rambursarea taxelor din străinătate este oportunitatea perfectă de a primi înapoi excedentul de impozit și de a vă adăuga o sumă destul de consistentă în portofel.
Cum în ultima perioadă un număr mare de români s-au reîntors acasă, merită să clarificăm câteva aspecte:
  • Recuperarea taxelor este posibilă pentru ultimii 2-5 ani. Depinde de țara în care ați muncit.
  • Ca să puteți recupera aceste taxe, trebuie să trimiteți documentele necesare pentru completarea declarației fiscale.
  • Cu ajutor specializat, rambursarea poate dura între 5-7 luni. 
Un număr mare de persoane apelează la firme specializate în recuperarea taxelor tocmai pentru a evita eventualele greșeli.
Cu puțină grijă și un bagaj de cunoștințe, procesul se poate realiza și pe cont propriu, cel mai important aspect este desigur, RĂBDAREA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii