Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atentat în Senatul României! O sută de ani de la atacul terorist

ro

08 Dec, 2020 00:00 1619 Marime text
  • Dimitrie Greceanu, ministrul Justiției, a murit în urma atacului.
  • Atentatul era menit să ducă la o „ridicare a maselor“ și la haos, la răsturnarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic.

Astăzi, 8 decembrie 2020, se împlinesc 100 de ani de la atentatul cu bombă din Senatul României.

Atentatul din Senatul României din 1920 a fost înfăptuit, la 8 decembrie 1920, prin instalarea și amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă, se arată pe wikipedia.org.

Conform sursei citate, atentatul trebuia să ducă la o „ridicare a maselor“ și la haos, la răsturnarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic.

Deflagrația i-a ucis pe Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, și pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

Conform sursei citate, atentatul a dus la condamnarea comuniștilor în Procesul din Dealul Spirii și la interzicerea Partidului Comunist. Conducătorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu „Plăpumaru“ a respins orice acuzație de conspirație, iar implicarea partidului este încă nedemonstrată.

Celor trei senatori uciși de explozia bombei, Spirea Gheorghiu, Dimitrie Greceanu și Demetriu Radu, li s-au organizat funeralii naționale.

În anii 1920, localitatea natală a episcopului Demetriu Radu, Tâmpăhaza, a primit numele de Rădești, în amintirea și pentru cinstirea acestuia.

Sursa info și foto: wikipedia.org


Citește și:

29 de ani de la scufundarea cargoului Scăeni. Plecase din Portul Constanța, cu azotat de amoniu la bord
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii