Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, 22 septembrie 2021, are loc echinocțiul de toamnă

ro

22 Sep, 2021 09:01 1685 Marime text
  • Astăzi, 22 septembrie 2021, are loc echinocțiul de toamnă


Este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ, iar anul acesta echinocţiul are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21, ora României.

Din moment ce ziua și noaptea au aproape aceași durată – 12 ore – peste tot în lume, evenimentul este numit echinocțiu, care în latină înseamnă „noapte egală” (equi – egal , nox – noapte). Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Începând de mâine, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii