Armenii se pregătesc de sărbătoare! Pe 6 ianuarie, Crăciunul armenesc
Armenii se pregătesc de sărbătoare! Pe 6 ianuarie, Crăciunul armenesc
04 Jan, 2025 18:22
ZIUA de Constanta
785
Marime text
- În data de 6 ianuarie, în aceeași zi cu Boboteaza, ziua botezului Domnului, armenii ortodocși sărbătoresc ziua Nașterii Domnului (Crăciunul).
Pentru armeni, Ajunul este sărbătorit pe 5 ianuarie, prima zi de Crăciun fiind sărbătorită de Bobotează, în data de 6 ianuarie a.c.
Comunitățile armenilor din România sărbătoresc Crăciunul prin organizarea a diverse evenimente în cadru festiv.
Copiii primesc daruri de la Moșul, colindă, familiile merg la biserică, în Ajun și în prima zi a Crăciunului. Tradițional, în seara zilei de 5 ianuarie, armenii merg la biserică pentru Slujba de Ajunul Crăciunului. Apoi, copiii din comunitate primesc daruri de la Moș Crăciun. Și în acest an, Comunitatea Armenilor din Constanța îi adună pe copii laolaltă.
Apoi, Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, va sărbători luni, 6 ianuarie 2025, cu membrii comunității, în cadrul unei mese festive.
„Luăm lucrurile acestea ca o chestiune normală, în fiecare an (...) în ultimele sărbători am simțit emoții mai mari în rândul armenilor noștri”, transmite președintele Uniunii Armenilor Constanța, Liviu Merdinian.
Armenii utilizează calendarul Gregorian
Împreună cu Biserica Ortodoxa Apostolica Armeană, şi alte Biserici Ortodoxe Orientale, aşa-numitele ne-Chalcedoniene, păstrează aceeaşi tradiţie a sărbătoririi Crăciunului pe 6 ianuarie, odată cu Botezul Domnului: Biserica Egipteană Coptă, Biserica Ortodoxă Etiopiană, Biserica Eritreeană, Biserica Ortodoxă Siriacă şi Biserica Ortodoxă Malankara din India.
Potrivit Uniunii Armenilor din România, sărbătorind Crăciunul și Boboteaza în aceeași zi, armenii păstrează tradițiile inițiale ale creștinismului. Data sărbătorii Nașterii Domnului a fost modificată în Imperiul Roman, după acceptarea creștinismului printre religiile imperiului de către Împăratul Constantin. Astfel, ea a fost celebrată deodată cu ultima zi a sărbătorii păgâne a Saturnaliilor, 25 decembrie, care semnifică lupta și, în cele din urmă, izbânda luminii împotriva întunericului, iar prin extindere victoria binelui asupra răului. În cele din urmă, această modificare a fost acceptată în mod oficial de către Bisericile creștine, în urma Sinodului din Chalcedon (451).
Dat fiind că în acea perioadă Armenia se găsea într-un aprig război cu perșii, reprezentanții Bisericii Armene nu au putut participa la acel Sinod și nu și-au însușit hotărârile Conciliului din Chalcedon. Acesta este motivul pentru care armenii ortodocși continuă să sărbătorească Nașterea Domnului potrivit tradiției primelor secole de creștinism, conform căreia Iisus a fost botezat după treizeci și trei de ani, în aceeași zi în care s-a născut, anume pe 6 ianuarie.
Citește și
Armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii