Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBD a finalizat proiectul „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”

ro

17 Nov, 2023 13:34 701 Marime text








 
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a finalizat implementarea proiectului „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol” în parteneriat cu Asociația Danubiu în baza contractului de finanțare nr. 1754/31.10.2022 încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Având în vedere importanța speciilor protejate prezente în zona Sărături Murighiol, zonă strict protejată și parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea biodiversității prin implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Valoarea totală a proiectului este de 7.683.910,66 lei, din care cheltuieli totale eligibile: 7.683.910,66 - finanțare națională: 1.089.914,33 lei, iar Co-finanțare nerambursabilă FEDR: 6.531.324,08 lei, echivalentă cu 99,1844% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Perioada de implementare a proiectului: 2022-2023

Prin implementarea proiectului s-a urmărit îndeplinirea următoarelor obiective specifice:
  • Conștientizarea și informarea grupurilor țintă și a factorilor interesați, privind conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă în perimetrul ariei naturale strict protejate Sărături – Murighiol, cu rezultate finale - realizarea de activități de informare și publicitate.
  • Îndeplinirea obiectivelor de management aferente ariei naturale strict protejate Sărături Murighiol privind înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară și națională prin realizarea infrastructurii necesare conservării biodiversității, rezultatele finale fiind realizarea unui gard pe o lungime de 5360 metri în jurul zonei strict protejate Sărături Murighiol, a unei porți de acces și a unui pichet PSI.
 Rezultatele finale obținute în cadrul proiectului sunt realizarea de activități de informare și publicitate – organizarea conferințelor de început și final de proiect, grup de lucru, materiale de promovare, panouri temporare și permanente, pagină proiect pe website oficial ARBDD, film scurt de prezentare a proiectului, potrivit ARBDD.

De asemenea, au fost finalizate lucrările infrastructurii în vederea conservării ariei strict protejate Sărături Murighiol, cu toate activitățile prevăzute: studiu de fezabilitate, proiect tehnic, dirigenție de șantier construirea unui gard de 5360 metri, o poartă de acces, un pichet PSI.

Rezultatele obținute în cadrul proiectului au o relevanță deosebită pentru Obiectivul specific 4.1 având în vedere că principalul rezultat va fi starea de conservare îmbunătățită a speciilor și habitatelor de importanță comunitară existente în zona strict protejată Sărături Murighiol, conform aceleiași surse.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 4 – Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectiv 4.1 – Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.
 
Citește și
16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii